Shigellose: zeer besmettelijke bloederige diarree die resistent is tegen antibiotica
In dit artikel
Shigellose: zeer besmettelijke bloederige diarree die resistent is tegen antibiotica
dossier
In Frankrijk duiken alsmaar meer gevallen van shigellose op. De ziekte, die soms bloederige diarree veroorzaakt, wordt veroorzaakt door de bacterie Shigella sonnei. Deze stam is zeer besmettelijk en bijzonder resistent tegen antibiotica.
Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties
Wat is shigellose?
Shigellose is een zeer besmettelijke acute bacteriële infectie van de darmen. De infectie wordt langs fecaal-orale weg en tijdens seksuele betrekkingen met anaal contact overgedragen. De bacterie veroorzaakt hevige ontstekingen die kunnen leiden tot het afsterven van geïnfecteerd weefsel. De ziekte uit zich in buikpijn en
diarree. In ernstige gevallen kan de ontlasting bloed, pus en slijm bevatten.
Shigellose treft vooral tropische gebieden en ontwikkelingslanden waar de sanitaire omstandigheden slechter zijn. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor besmetting. Elk jaar is de ziekte wereldwijd verantwoordelijk voor 200.000 doden, waaronder 65.000 kinderen.
Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken
Bacterie Shigella sonnei
© Getty Images
Er zijn 4 soorten Shigella-bacteriën. In onze geïndustrialiseerde landen is de circulerende stam Shigella sonnei, de meest antibioticaresistente stam. Shigella S. veroorzaakt gewoonlijk kleine, gecontroleerde uitbraken in een omgeving waar veel kinderen samen zijn, maar de laatste jaren zijn talrijke uitbraken gemeld in de mannelijke homoseksuele gemeenschap.
Lees ook: Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen?
Symptomen van shigellose
De
milde infectie van shigellose veroorzaakt meestal infecties van korte duur. De symptomen van shigellose zijn buikkrampen en diarree, die soms gepaard gaan met koorts,
misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust en
hoofdpijn. De patiënt herstelt spontaan na 4-8 dagen.
In ernstigere gevallen tast de bacterie het slijmvlies van de dikke darm aan, wat kan leiden tot bloederige, waterige diarree of zelfs bloedingen. De patiënt riskeert ernstige uitdroging en sepsis.
Kinderen jonger dan 2 jaar lopen het grootste risico op complicaties. Hun symptomen zijn ernstiger: koortspieken tot 41°, stuiptrekkingen, gewichtsverlies, ernstige uitdroging die kan leiden tot
shock en dood. Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem en ouderen lopen risico op complicaties.
Lees ook: Rotavirus: belangrijke oorzaak van gastroenteritis (buikgriep) bij baby's en jonge kinderen
Besmetting van shigellose
Shigellose wordt overgedragen via de fecaal-orale route door direct contact met de uitwerpselen van een besmette persoon. De ziekte is zeer besmettelijk. Inname van een kleine hoeveelheid van de ziekteverwekker is voldoende om een infectie te veroorzaken. Bovendien zijn de bacteriën zeer resistent tegen maagzuur. Shigellose kan worden overgedragen:
- door het consumeren van voedsel en water besmet met menselijke uitwerpselen
- door seksuele gemeenschap met anaal contact met een besmette persoon
- door zwemmen in onveilig water
- door vliegen
- via bevuilde voorwerpen
De bacteriën worden gedurende verscheidene weken na het begin van de symptomen uitgescheiden in de ontlasting. Dit maakt shigellose-uitbraken moeilijk beheersbaar.
Lees ook: 12 vragen over anale seks
Behandeling van shigellose
Een milde shigellose-infectie vereist meestal geen speciale behandeling. Net als bij andere diarreeziekten moet men goed gehydrateerd blijven om het verlies van water en minerale zouten te compenseren. De ziekte verdwijnt spontaan na een week.
Raadpleeg een arts als er bloed in de ontlasting zit of als de toestand niet verbetert. Er moet een antibioticakuur worden gestart. Shigella, en de S. sonnei-stam in het bijzonder, wordt helaas steeds resistenter tegen eerstelijnsantibiotica. De behandelingsmogelijkheden worden dus steeds beperkter.
Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem
Preventie
De beste manier om shigellose te bestrijden is het risico op overdracht van de ziekte te verminderen door er een goede handhygiëne op na te houden.
Bronnen:
https://www.pasteur.fr
https://www.msdmanuals.com
https://www.nature.com
https://www.who.int
https://www.sciensano.be
Laatst bijgewerkt: april 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.