Rode vlekjes en huiduitslag: alles over babyacne

123_baby_acne_huiduitslag_2021.jpg

dossier

Enkele weken na de geboorte krijgen veel baby’s pukkeltjes in het gezicht die lijken op jeugdpuistjes. Deze huiduitslag noemt men met een overkoepelende term babyacne, maar er zijn eigenlijk twee verschillende soorten te onderscheiden. Allebei onschuldig, gelukkig.



Symptomen: hoe herken je babyacne?

Het officiële babyacne of acne neonatorum komt voor bij ongeveer twintig procent van de baby’s en kenmerkt zich door mee-eters, puistjes en rode pukkeltjes, meestal alleen op het gezichtje van je baby. De acne kan enkele maanden zichtbaar zijn, maar verdwijnt gewoonlijk vanzelf.

Een ander soort babyacne is erythema neonatorum toxicum (ENT). ENT komt voor bij ongeveer de helft van alle pasgeborenen. Deze vorm ziet er met zijn lichtgele of witte bultjes wat anders uit, en verschijnt behalve in het gezicht ook op de schouders, de hals of zelfs over het hele lichaam. Het verschil met gewone babyacne is dat de uitslag heel snel weer weggaat en dat er nooit mee-eters te zien zijn.

Lees ook: Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?

Babyacne is niet hetzelfde als eczeem

Eczeem verschijnt in de vorm van schilferende droge plekken die erg jeuken. Deze huidaandoening is meestal erfelijk bepaald, maar ook externe factoren zoals wasmiddelen of warm weer kunnen een rol spelen (warmtebultjes). Eczeem kan niet genezen worden, maar verdwijnt meestal vanzelf, al kan dit enkele jaren duren.

Lees ook: Wat kan je doen tegen de melkkorstjes op het hoofd van je baby?

Oorzaken: waarom krijgt je baby acne?

De oorzaak van babyacne is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk hebben de (mannelijke) hormonen van de moeder invloed op de talgklieren van de baby. Tijdens de zwangerschap kreeg de baby die hormonen binnen via de navelstreng en na de geboorte blijven ze nog enkele weken circuleren in het lichaam van de baby. Door de verhoogde activiteit van de talgklieren hoopt het talg zich op en geraken de poriën verstopt. Zo ontstaan er pukkeltjes op de huid van je baby.

Lees ook: Warmte-uitslag of zweetbrand: huiduitslag door zweten

Behandeling: hoe kan je de huiduitslag best verzorgen?

  • ENT hoeft niet behandeld te worden. Het verdwijnt vaak één tot twee weken na de geboorte en laat geen littekens achter.
  • Acne neonatorum verdwijnt spontaan na enkele weken tot een paar maanden. In principe is ook hier geen behandeling nodig, maar in overleg met je arts kan je er wel voor kiezen om topische producten te gebruiken. Verschillende hoornoplossende middelen lenen zich hiertoe, zoals benzoylperoxide en een lage concentratie van tretinoïne. Soms versnellen ze de genezing, maar dat is niet altijd zo.

Je hoeft dus niet meteen naar de dokter te snellen als je baby onmiddellijk na de geboorte puistjes of bultjes ontwikkelt. Druk de puistjes zeker nooit uit en gebruik geen antiacnemiddelen. Zulke producten zijn te agressief en vergroten de kans op contactallergie bij je baby.

Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je baby naast de huiduitslag ook ziek is of wanneer de huiduitslag abnormaal lijkt, is een doktersbezoek wel aan te raden. Ook als er gele korstjes verschijnen op de neus en mond en als er blaasjes met vocht te zien zijn die verschillen van grootte. Dat kan het namelijk gaan om een besmettelijke infectieziekte of een kinderziekte zoals windpokken.


Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://www.huidziekten.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram