Waarom klakt mijn baby met zijn tong?

dossier

Baby's en peuters maken vaak intrigerende geluiden. Voor een ouder is het niet altijd gemakkelijk om te weten of deze geluidjes normaal zijn of op een onderliggend probleem wijzen. Klakt je baby met zijn tong en vraag je je af wat dit betekent? We sommen een paar mogelijke redenen op.

Lees ook: Moet je je baby laten boeren na iedere maaltijd?

Baby klakt met zijn tong omdat hij honger heeft

getty_baby_jongen_2023.jpg

© Getty Images

Tongklakken bij pasgeborenen is vaak een primitieve reflex die samenhangt met eten. Het kan wijzen op een behoefte om te zuigen. Zo kan een baby zijn tong uitsteken of ermee klakken als hij honger heeft of op zoek is naar de borst.  

Ook andere signalen kunnen erop wijzen dat het tijd is om je baby te voeden: hij opent zijn mond, stopt zijn hand in zijn mond, friemelt, rekt zich uit of huilt.

Lees ook: Borst of fles: hoeveel voedingen heeft je baby nodig per dag?

Normale ontwikkeling: baby ontdekt zijn tong

Tongklakken kan een van de eerste gecontroleerde geluiden zijn die baby's opzettelijk maken. Dit is een normale fase in de ontwikkeling van communicatie bij baby's. Bovendien kunnen deze bewegingen helpen om de spieren van de mond te versterken, wat belangrijk is voor de latere taalontwikkeling.

Je baby begint vaak met zijn mond te spelen en vrijwillig met zijn tong te klakken als hij ongeveer 4 maanden oud is. Ze kunnen ook plezier beleven aan bellen maken en vocaliseren.

Lees ook: Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen

Je baby klakt met zijn tong aan de borst of met een flesje

Bij borstvoeding klemt de tong van je baby zich als een zuignap vast aan de tepel. Door deze afsluiting kan hij zuigen. Hetzelfde gebeurt als baby uit een flesje drinkt: zijn tong en mond passen over de speen zodat de melk kan worden opgezogen. Als het mondje van je baby het contact met de borst of de fles verliest, is er tocht en kan de tong klikken.

Als de tong van je kind regelmatig klikt tijdens het voeden, zijn hier enkele mogelijke verklaringen:

Borstvoeding

  • Een slechte borstvoedingspositie en/of een slechte grip: bij een goede borstvoedingspositie moet je baby een vrije neus hebben en zijn hoofdje kunnen bewegen. Het neusje kan de borst aanraken, maar mag er niet in wegzakken, in tegenstelling tot de kin. Zo kan je baby zijn mondje goed plaatsen en een goede grip krijgen. Als hij met zijn tong klikt, kan hij de tepel niet goed vasthouden. Hij moet dan zijn lippen samenknijpen om vast te houden, de lucht gaat erdoor en de tong klikt. Een lactatiekundige kan je helpen om je houding te corrigeren.
  • Tepel-speenverwarring: als een fopspeen te vroeg wordt geïntroduceerd bij een baby die borstvoeding krijgt, kan hij of zij moeite hebben om onderscheid te maken tussen zuigen op de fopspeen en zuigen aan de borst van de moeder. In beide gevallen zijn de tong- en kaakbewegingen anders. Baby kan moeite hebben om zijn zuigtechniek aan te passen. Hij neemt de borst dan verkeerd aan en zijn tong kan klakken.
  • Sterke toeschietreflex: Sommige moeders die borstvoeding geven hebben een sterke toeschietreflex, wat betekent dat hun melk te snel en te sterk stroomt. Dit kan het slikken van de baby verstoren, waardoor hij loslaat of met zijn tong klikt.
  • Gespannen, gezwollen borsten: Als er te veel tijd is verstreken tussen voedingen of in geval van stuwing, kunnen je borsten zo vol zitten met melk dat ze hard en gespannen worden. Dit kan het moeilijker maken voor je baby om een goede grip rond de tepel te krijgen. 


Lees ook: Borstvoedingsaversie of -agitatie (BAA): een plotselinge afkeer van borstvoeding

Borstvoeding en flesvoeding

  • Baby is moe: de samenstelling van moedermelk verandert in de loop van één voeding, waardoor baby moeite moet doen om zich aan te passen. Als de voeding te lang duurt, kan de baby moe worden. Hij heeft niet meer zoveel kracht in zijn mond en zijn tong kan wijken en knappen. Hetzelfde geldt voor flesvoeding: een vermoeide baby zal niet meer goed kunnen drinken. Als hij verkouden is of een verstopte neus heeft, zal hij ook pauzes moeten nemen om op adem te komen. Als je de speen te snel laat vallen, kan dat tongklikgeluiden veroorzaken.
  • Te korte tongriem: Een te korte tongriem kan de bewegingen van de tong beperken. De baby heeft moeite om de tepel met zijn mond vast te houden. Hij laat de borst of fles voortdurend los en kan daardoor met zijn tong klakken. Een te korte tongriem kan zich ook uiten in winderigheid, koliek, reflux, trage gewichtstoename of blaasjes op de lippen. Borstvoeding geven is dan pijnlijk en kan leiden tot scheurtjes en stuwing. Alleen een arts kan een diagnose stellen of je doorverwijzen naar een specialist. 
  • Spruw in de mond: Spruw is een infectie van de mondholte bij baby's veroorzaakt door Candida albicans. Bij een infectie met dit type gist kan de baby last hebben van irritatie en ongemak tijdens het eten. De pijn kan het zuigen belemmeren. Dit kan resulteren in tongklikken of andere ongewone bewegingen tijdens de borst- of flesvoeding. Controleer de mond van je kind op witachtige plekken. Raadpleeg een arts als je spruw vermoedt.

Lees ook: Mag je kraanwater gebruiken voor de bereiding van een flesje?

Bronnen:
https://www.lllfrance.org
https://www.nhs.uk
https://www.chu-lyon.fr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram