Hoe werkt een huidtest voor allergie?

t-123-allergie-test-arm-08-18.jpg

dossier Als je allergisch bent, zal je lichaam overdreven reageren op een lichaamsvreemde stof. Die stof is dan een ‘allergeen’ voor jou. Wijzen bepaalde klachten in die richting, dan kan je drie soorten huidtests laten uitvoeren om je vermoedens te bevestigen. 

Lees ook: Hoe herken je een allergie?

Huidpriktest
De huidpriktest wordt gebruikt voor klassieke allergieën zoals pollen (stuifmeel), huisstofmijt, dieren (kat, hond,...) en voedsel. De arts brengt op je onderarm telkens een druppel aan die een bepaald allergeen bevat. Dat kan bijvoorbeeld een druppel met pollen zijn, of met huidschilfers van honden. Vervolgens prikt hij met een kleine naald doorheen die druppel in de huid. Op die manier komt de huid in contact met het allergeen. Als je huid op het allergeen reageert, verschijnt er na ongeveer 15 minuten een bultje, jeuk en roodheid. Die reactie betekent dat je allergisch bent voor dat bepaald allergeen. Deze test is met name voor heel jonge kinderen geschikt.

Een kanttekening hierbij is wel dat de huidpriktest voornamelijk allergenen opspoort die een allergische reactie op de huid kunnen veroorzaken. Niet elke allergie wordt dus gedetecteerd via deze test. In sommige gevallen is het dus raadzaam een bloedtest uit te voeren.

Lees ook: Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?

Intradermale of subcutane huidtest
Een allergie voor geneesmiddelen of voor bijen en/of wespen kan je vaststellen via een intradermale of subcutane huidtest (injectie in of onder de huid). Deze test is vergelijkbaar met de huidpriktest, maar hier wordt een kleine hoeveelheid van de stof waar je vermoedelijk allergisch aan bent, rechtstreeks in of net onder de huid geïnjecteerd. Daardoor is de test iets gevoeliger en het resultaat ook iets nauwkeuriger. Voorts is de beoordelingswijze dezelfde als bij de huidpriktest.

Lees ook: Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?

Epicutane test
De epicutane test (plakproef) dient om een contactallergie op te sporen. Bij een contactallergie ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen die regelmatig in contact komen met de huid of slijmvliezen. Gedurende 48 uur brengt de dermatoloog pleisters met een bepaald allergeen aan op je huid. Als je allergisch bent, zal de huid onder de pleister hierop reageren. Deze tests worden uitgevoerd op de rug of armen en zijn pijnloos. 

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.allergievoorlichting.nl
https://www.olvz.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram