Recept: mocktails voor de feestdagen
dossier Ons sociaal leven is vaak zeer nauw met alcohol verweven: feestje, gezellig samenzijn met vrienden of familie, etentje, romantische date … de meeste mensen associëren dergelijke momenten met een lekker glas wijn of bubbles, met een biertje, of met een cocktail. Als er wordt geklonken op het nieuwe jaar of op de goede en leuke dingen des levens, gebeurt dat niet met een glas water of een kopje thee … Het feit dat alcohol en socializing zo dicht bij elkaar staan, maakt het er ook niet gemakkelijker op om in een café, op een event of tijdens een familiefeestje een lekkere en originele ‘virgin’ drank te vinden. Wie geen alcohol drinkt, blijft in het uitgangsleven vaak op zijn honger zitten. Als de hele waslijst frisdranken, fruitsappen en koffie- of theesoorten aan bod is gekomen, zijn de keuzemogelijkheden meestal uitgeput. Ook de sociale druk om ‘mee te doen’ is vaak vrij groot, en dan is het niet altijd evident om ‘neen’ te zeggen.
Gelukkig is er tegenwoordig wat tegenwind. Het is trendy om de combinatie alcoholvrij EN smaakvol in the picture te zetten en op een creatieve manier in te vullen. Ook de betere restaurants doen moeite om een verfijnde alcoholvrije food pairing aan te bieden. Met een lekkere mocktail kan je dus ook tijdens de feestdagen volop genieten, want mocktails zijn evenals smoothies en sapjes aan een revival toe: uit gezondheidsoverwegingen, om de BOBS en de niet-drinkers zoals zwangere vrouwen een ruimer aanbod te geven, of gewoonweg omdat ze ook lekker (kunnen) zijn!
Ben je tijdens de eindejaarsfeesten zelf gastvrouw of gastheer, dan kan je de BOB's van dienst eveneens verwennen met een lekkere mocktail. Het is een kleine moeite. En wie weet, misschien verleid je tegelijk ook een aantal andere feestgangers om eens te proeven ...
No big deal
Mocktailrecepten voor beginners
Het boek ‘100 Mocktails – 0% alcohol, 100% smaak' geeft leuke ideeën om zelf aan de slag te gaan. Inspiratie zat (hoewel dat niet meteen de ideale term in deze context…) om te shaken of te roeren met verse vruchten- en groentesappen, (zelfgemaakte) siroop of suikervervangers, frisdranken …
We stellen je graag 3 mocktails voor.
Ginger Spritz
75 ml alcoholvrije schuimwijn
- Meng de wijn met de ginger ale en het citrussap.
- Giet in een champagneglas.
- Werk af met een reepje of blokje (gekonfijte) gember en een schijfje biocitroen of biolimoen.
Just beet it
- Schil de rode bieten, snijd ze in stukjes en doe ze in de sapcentrifuge.
- Doe de veenbessen in de sapcentrifuge.
- Meet van beide sappen dezelfde hoeveelheid af, meng ze en voeg per 30 ml sap 1 ml siroop toe.
- Meng goed.
- Vul een glas voor de helft met ijsblokken en giet het mengsel erbij.
- Werk af met cayennepeper en een paar druppels balsamicosiroop of met gebakken peperkoekblokjes op een prikker, afgewisseld met blokjes stilton.
Blue munch
- Pers de druiven in de sapcentrifuge.
- Blender de bosbessen glad. Doe het druivensap erbij en mix tot alles zich mooi heeft vermengd.
- Doe het sap in de punchkom, voeg de tonic toe, meng goed en serveer onmiddellijk.
- Doe in elk glaasje een ijsblokje en giet de munch erop.
- Werk af met een schijfje biolimoen.
Bron: Hilde Deweer, 100 Mocktails – 0% alcohol, 100% smaak
ISBN 9789022333792 | 160 blz. | € 19,99 | Paperback
Uitgegeven bij M-Books