Zoekresultaten voor luchtvervuiling (87 artikels)

Luchtvervuiling 'bewezen kankerverwekkend'

18/03/2014 - Luchtvervuiling wordt voortaan geklasseerd als ‘zeker kankerverwekkend’. Dat maakte het IARC (International Agency for Reseach on Cancer, onderdeel van de Wereld Gezondheidsorganisatie) bekend.

Gevaren ongezonde lucht worden onderschat

Gevaren ongezonde lucht worden onderschat 1/03/2017 - De meeste mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van ongezonde lucht. Elk jaar overlijden in Nederland meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terecht komt. En elke dag zorgt luchtvervuiling voor meer dan 40 spoedopnames in het ziekenhuis. Dat zegt het Nederlandse Longfonds.

Luchtvervuiling slecht voor hart

22/08/2002 - Mensen met een hartaandoening moeten aan sport doen. Maar ze doen dat beter niet als de weersomstandigheden ongunstig zijn voor luchtvervuiling, bv. door hoge ozonconcentraties.

Het effect van luchtvervuiling door verkeer op astma en allergieën gedurende de eerste acht levensjaren

9/04/2011 - Verkeer is één van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling zoals fijn stof en stikstofdioxide in Nederland. Het is bekend dat blootstelling aan luchtvervuiling bestaand astma kan verergeren.

Fijn stof eist meer levens dan tabak

Fijn stof eist meer levens dan tabak 13/03/2019 - Luchtvervuiling veroorzaakt dubbel zoveel doden als tot nu werd gedacht. In 2015 stierven in Europa 800.000 mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, wereldwijd waren dat er 8,8 miljoen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die vandaag verschijnt in het ‘European Heart Journal’.

Jonger dan 65 jaar? Pas ook je gedrag aan tijdens pieken van luchtvervuiling

19/07/2018 - In de zomer verhoogt blootstelling aan luchtvervuiling het risico op sterfte door ademhalings- of hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van Sciensano.

Luchtvervuiling ook schadelijk voor het ongeboren kind

Luchtvervuiling ook schadelijk voor het ongeboren kind 18/03/2017 - Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor mensen die de lucht inademen, maar ook voor de baby in de baarmoeder. Elk jaar veroorzaakt vuile lucht wereldwijd zo’n 2,7 miljoen vroeggeboortes. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Luchtvervuiling binnenshuis: wat zijn de oorzaken en wat kan je ertegen doen

Luchtvervuiling binnenshuis: wat zijn de oorzaken en wat kan je ertegen doen 14/05/2021 - Aangezien mensen 90% van hun tijd binnen doorbrengen, kan luchtvervuiling in gebouwen een serieus risico op gezondheidsproblemen vormen. Gelukkig is de kwaliteit van de binnenlucht voor een groot deel te beheersen.

Luchtvervuiling tast longen ongeboren kind aan

Luchtvervuiling tast longen ongeboren kind aan 30/11/2014 - Kinderen van moeders in gebieden met veel luchtvervuiling presteren slechter op een longtest. Tot die conclusie komen Spaanse onderzoekers nadat ze ruim 600 vrouwen en hun kinderen hadden onderzocht.

Luchtvervuiling en hitte verhogen risico op problematische zwangerschap

Luchtvervuiling en hitte verhogen risico op problematische zwangerschap 20/07/2020 - Twee factoren van de klimaatcrisis, luchtvervuiling en stijgende temperaturen, blijken in het bijzonder zwangere vrouwen en hun baby’s zwaar te treffen. Amerikaanse onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen deze fenomenen en problematische geboortes.

Luchtvervuiling kost veel Europese levens

Luchtvervuiling kost veel Europese levens 25/02/2015 - Hoewel de luchtvervuiling in Europa langzaam afneemt, zijn in 2011 nog altijd zo'n 400.000 mensen voortijdig gestorven door vooral fijnstof en ozon.

Luchtvervuiling verhoogt kans op appendicitis

22/11/2008 - Volgens Canadese onderzoekers bestaat er een verband tussen luchtvervuiling en het optreden van appendicitis, een ontsteking van de appendix waardoor die operatief moet worden verwijderd.

Luchtvervuiling kost drie jaar van een mensenleven

Luchtvervuiling kost drie jaar van een mensenleven 14/04/2020 - Luchtvervuiling neemt mensen wereldwijd gemiddeld drie jaar van hun leven af, in de eerste plaats door het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Het heeft een grotere impact op onze levensverwachting dan roken en aandoeningen zoals malaria en hiv/aids.

Autoverkeer veroorzaakt kwart astmagevallen

Autoverkeer veroorzaakt kwart astmagevallen 20/04/2018 - Volgens een studie in het Britse Bradford zou 38 procent van de jaarlijkse astmagevallen bij kinderen veroorzaakt worden door luchtvervuiling.

Bestaat er een verband tussen autisme en luchtvervuiling?

Bestaat er een verband tussen autisme en luchtvervuiling? 3/02/2015 - Wanneer een zwangere vrouw op het einde van de zwangerschap wordt blootgesteld aan veel luchtvervuiling, is de kans twee keer zo groot dat haar kind autistisch is in vergelijking met moeders die schone lucht inademen.

Luchtvervuiling door auto’s verhoogt kans op astma, longkanker, diabetes en hartziekten

Luchtvervuiling door auto’s verhoogt kans op astma, longkanker, diabetes en hartziekten 29/10/2013 - Recent zijn een hele reeks studies verschenen over de schadelijke invloed van luchtvervuiling voor de gezondheid. Deze studies concentreren zich hoofdzakelijk op de gevolgen van het autoverkeer.

Vlaamse lucht minstens 5 keer kankerverwekkender dan gedacht

25/04/2006 - Het risico op longkanker als gevolg van de luchtvervuiling in Vlaanderen is minstens vijf keer hoger dan tot nu toe gedacht.

Helpt een beschermhoes rond de buggy tegen uitlaatgassen?

Helpt een beschermhoes rond de buggy tegen uitlaatgassen? 10/04/2017 - In drukke steden worden kinderen in een buggy blootgesteld aan hoge concentraties uitlaatgassen. Hierdoor lopen zij tot tweemaal zoveel gevaar door luchtvervuiling. Ouders die hun kinderen naar school brengen met de jongste peuter in een buggy, kunnen die maar beter afsluiten met een regenhoes.

Longontsteking door vieze lucht

20/02/2010 - Ouderen die langdurig aan hoge concentraties luchtvervuiling hebben blootgestaan, lopen meer kans in het ziekenhuis te belanden met een longontsteking.

Meer groen en betere luchtkwaliteit belangrijk voor gezondheid pasgeborenen

Meer groen en betere luchtkwaliteit belangrijk voor gezondheid pasgeborenen 19/03/2016 - Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen op een laag geboortegewicht. Dat blijkt uit onderzoek aan de UHasselt en Universiteit Maastricht op basis van gegevens van het Oost-Vlaams meerlingenregister.

Ook kortdurende blootstelling aan lage niveaus luchtvervuiling is gevaarlijk voor ouderen

Ook kortdurende blootstelling aan lage niveaus luchtvervuiling is gevaarlijk voor ouderen 22/01/2018 - Zelfs kortdurende blootstelling aan lage niveaus luchtvervuiling en fijnstof – beneden de wettelijke norm voor PM2,5 van 25 microgram per kubieke meter - is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor 65-plussers.

Luchtvervuilende stoffen en hun impact op de gezondheid

Luchtvervuilende stoffen en hun impact op de gezondheid 19/12/2013 - Er verschijnen steeds meer studies over de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling voor de gezondheid. De voornaamste boosdoeners zijn fijn stof en schadelijke stoffen zoals zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2) en ozon (smog).

Veroorzaakt luchtvervuiling diabetes?

Veroorzaakt luchtvervuiling diabetes? 1/09/2018 - Op jaarbasis zouden miljoenen mensen mede doordat ze fijnstof inademen, diabetes krijgen. Ook vervuilde lucht die volgens de huidige normen ‘veilig’ is, draagt bij aan het ontwikkelen van diabetes.

Belg onderschat obesitas, overschat vervuiling als risicofactor voor kanker

20/06/2015 - Vraag Belgen naar de belangrijkste oorzaken van kanker en ze denken aan tabak en zonnebanken, maar ook aan luchtvervuiling en voedingsadditieven. De gevolgen van ongezonde voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging blijken onderschat.

2.400 vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling

20/05/2005 - Wetenschappers schatten dat luchtvervuiling in Groot-Brittannië jaarlijks goed is voor zo'n 24.000 vroegtijdige sterfgevallen. Een extrapolatie van die gegevens naar België zou betekenen dat vervuiling in Vlaanderen jaarlijks minstens 2.400 vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt.

Veroorzaken uitlaatgassen autisme?

Veroorzaken uitlaatgassen autisme? 23/12/2013 - Nieuw onderzoek in de Verenigde Staten bevestigt eerder onderzoek over een mogelijk verband tussen uitlaatgassen van auto’s en autisme. De nieuwe studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Te veel stikstofdioxide in Antwerpse en Brusselse lucht

Te veel stikstofdioxide in Antwerpse en Brusselse lucht 4/02/2021 - Een nieuwe Europese studie toont hoe slecht Antwerpen en Brussel het doen op vlak van luchtvervuiling door stikstofdioxide. Hoge concentraties van stikstofdioxide in de lucht hebben een aanzienlijke impact op de gezondheid en kosten zelfs in bepaalde gevallen mensen het leven.

Luchtvervuiling gelinkt aan autisme

28/12/2012 - Volgens Amerikaanse onderzoekers bestaat er mogelijk een verband tussen uitlaatgassen van auto’s en autisme.

Elk jaar 400.000 vroegtijdige overlijdens: luchtvervuiling grootste milieugerelateerde gezondheidsrisico voor Europeanen

Elk jaar 400.000 vroegtijdige overlijdens: luchtvervuiling grootste milieugerelateerde gezondheidsrisico voor Europeanen 14/09/2020 - Luchtvervuiling is volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) het grootste milieugerelateerde gevaar voor de gezondheid van Europeanen. Meer dan 400.000 mensen sterven elk jaar een vroegtijdige dood als gevolg van vervuilde lucht, stelt het EEA in cijfers die onlangs werden gepubliceerd.

Fijnstof slecht voor ontwikkeling hersenen

Fijnstof slecht voor ontwikkeling hersenen 11/04/2018 - Hersenen van embryo’s hebben nog geen mechanismen om schadelijke stoffen te weren. Dit is risicovol voor ongeboren kinderen die via de moeder zijn blootgesteld aan luchtvervuiling door fijnstof.

Rubrieken

het weer

volgopfacebook

volgopinstagram