Zoekresultaten voor hart (1097 artikels)

Week van het hart

22/09/2015 - Ondanks het feit dat hart- en vaatziekten nog vaak als een typische mannenziekte wordt beschouwd, sterven er veel meer vrouwen door hart- en vaatziekten (51%) dan door borstkanker (3%). Daarmee zijn hart- en vaatziekten ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak.

Belgen onderschatten de risico’s van hart- en vaatziekten

Belgen onderschatten de risico’s van hart- en vaatziekten 7/10/2022 - Uit onderzoek blijkt dat 49% van de Belgen het jaarlijkse sterftecijfer aan hart- en vaatziekten zwaar onderschat. Samen met kanker vormen hart- en vaatziekten namelijk de belangrijkste doodsoorzaak in België. Nochtans kan de juiste preventie 80% van alle hart- en vaatziektes voorkomen.

Melk goed voor het hart?

18/07/2005 - Veel melk drinken is niet slecht voor het hart maar zou integendeel de kans op hart- en vaatziekten en op een beroerte kunnen verminderen.

Een overslaande hartslag of extrasystole: wat is het en wat kan je eraan doen?

Een overslaande hartslag of extrasystole: wat is het en wat kan je eraan doen? 16/07/2021 - Normaal slaat het hart in rust in een regelmatig ritme 60 tot 80 keer per minuut. Bij een hartoverslag slaat het hart een keer extra. Hartoverslag is dus eigenlijk een verkeerde term: het hart slaat geen slag over, maar er komt een extra slag. Vandaar dat men dit in medisch jargon een extrasystole noemt.

Meer vrouwen sterven door hart- en vaatziekten dan door borstkanker

30/03/2015 - Ondanks het feit dat hart- en vaatziekten nog vaak als een typische mannenziekte wordt beschouwd, sterven er veel meer vrouwen door hart- en vaatziekten (51%) dan door borstkanker (3%).

Hart- en vaatziekten versnellen achteruitgang hersengezondheid

Hart- en vaatziekten versnellen achteruitgang hersengezondheid 26/09/2017 - Mensen met hart- en vaatziekten vertonen een versnelde achteruitgang van het denkvermogen naarmate ze ouder worden. Met name vaatvernauwingen leveren een groter risico.

Stoppen met roken na hart- of vaatziekte verlengt leven met vijf jaar

Stoppen met roken na hart- of vaatziekte verlengt leven met vijf jaar 5/01/2018 - Rokers met een hart- of vaatziekte die stoppen met roken leven gemiddeld vijf jaar langer. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld 10 jaar uitgesteld.

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten na behandeling borstkanker

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten na behandeling borstkanker 22/02/2019 - Uit onderzoek aan het Amsterdam UMC blijkt dat vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen

26/10/2010 - De Nederlandse Hartstichting is gestart met een campagne om Nederlanders bewust te maken dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen.

Vrouwen gevoelig voor ‘gebroken-hart-syndroom’

14/02/2012 - Vrouwen zijn gevoelig voor het zogenaamde ‘gebroken-hart-syndroom’ of takotsubo cardiomyopathie (TTC) zoals dat met een ingewikkeld woord heet.

Verhoogd risico hart- en vaatziekten bij depressie

Verhoogd risico hart- en vaatziekten bij depressie 21/02/2012 - Depressieve en angststoornissen gaan samen met veranderingen in de bloedvaten die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.

Werelddag van het hart: Bereken uw hartleeftijd

Werelddag van het hart: Bereken uw hartleeftijd 29/09/2017 - De hartleeftijdtest is een goede manier om mensen te helpen om hun risico op hart- en vaatziekten correct in te schatten. De hartleeftijd is een online vragenlijst op basis waarvan het risico op hart- en vaatziekten wordt weergegeven in de vorm van een functionele leeftijd van het hart-vaatstelsel.

Risico op hart- en vaatziekten bij diabetes vaak overschat

24/07/2013 - Risicomodellen die huisartsen gebruiken om de kans op hart- en vaatziekten te voorspellen bij patiënten met type 2 diabetes, blijken slechts middelmatig te werken. Het risico op hart- en vaatziekten wordt vaak overschat, waardoor patiënten mogelijk overbehandeld worden

8 tips voor een gezond hart

21/09/2020 - Van 26 september tot 2 oktober 2016 vindt de Week van het Hart plaats. Dit jaar wordt therapietrouw in de kijker gezet in het kader van primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten blijven de voornaamste doodsoorzaak in ons land.

Psoriasis verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Psoriasis verhoogt risico op hart- en vaatziekten 7/11/2016 - Patiënten met psoriasis hebben mogelijk een even groot risico op hart- en vaatziekten als patiënten met diabetes type 2. Uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology blijkt dat mensen met psoriasis net als diabetespatiënten vijf keer zo vaak ernstige aderverkalking hebben dan gezonde mensen, en dus een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten

4/05/2012 - Deze maand zijn er verschillende gezondheidsdagen die aandacht besteden aan hart- en vaatziekten. Zo is er het Europees weekend van hartfalen, de Dag van de Beroerte,

Poly-maaltijd verlaagt kans op hart- en vaatziekten

12/01/2006 - Het risisco op hart- en vaatziekten kan aanzienlijk worden teruggebracht door het dagelijks menu te voorzien van voldoende gezonde ingrediënten.

Reumapatiënten hebben meer kans op hart- en vaatziekten

23/07/2008 - Reumapatiënten hebben, net als diabeten, tot twee keer meer kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek aan het Medisch Centrum van de vrije Universiteit Amsterdam.

Hartkloppingen

3/09/2000 - Hartkloppingen zijn het abnormaal kloppen van het hart en het gewaarworden dat het hart klopt. De meeste mensen hebben een hart dat klopt tussen 60 en 80 slagen per minuut. Echt fitte atleten kunnen een polsslag hebben van 40 of minder en het is normaal dat de polsslag kan oplopen tot 160 slagen per minuut bij zeer grote inspanningen.

Slaaptekort risicofactor voor hart- en vaatziekten

25/06/2013 - Mensen die kort en slecht slapen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat geldt echter niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan.

Reumatoïde Artritis verhoogt risico op hart- en vaatziekten vooral bij jongere patiënt

20/07/2016 - Bij relatief jonge patiënten met Reumatoïde Artritis is het risico op hart- en vaatziekten veel hoger dan bij de doorsnee bevolking, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in PLOSOne.

App voor hart- en vaatrisico

App voor hart- en vaatrisico 27/11/2014 - Een nieuwe app stelt artsen in staat het tienjaarsrisico op hart- en vaatziekten van hun patiënten te berekenen.

Beetje alcohol toch niet goed voor uw hart?

4/09/2014 - Ook een klein beetje alcohol is slecht voor het hart. Een grote literatuurstudie laat zien dat ook voor lichte tot matige drinkers het verminderen van de alcoholconsumptie beter is voor uw hart. De studie verscheen in het gezaghebbende tijdschrift BMJ.

Over hart-en vaatproblemen: Omgaan met hart- en vaatziekten

23/02/2004 -

Test: Bereken je risico op een hart- en vaatziekte

Test: Bereken je risico op een hart- en vaatziekte 9/11/2020 - Met deze test kan je zelf nagaan of je een verhoogd risico hebt op een hart- en vaatziekte in de komende jaren.

Zwangerschapsdiabetes verhoogt risico hart- en vaatziekte kind

Zwangerschapsdiabetes verhoogt risico hart- en vaatziekte kind 12/12/2019 - Uit onderzoek blijkt dat kinderen wiens moeder tijdens haar zwangerschap leed aan zwangerschapsdiabetes een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten.

Wortels verlagen risico op hart- en vaatziekten

29/07/2008 - De consumptie van wortelen en bladgroenten, waarin bèta-caroteen voorkomt, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek aan Wageningen Universiteit.

Hart & inspanning

3/09/2000 - Inspanning is gezond voor het hart en de bloedvaten. Verschillende factoren spelen in dit gunstige effect mee.

Onregelmatige slapers lopen meer risico op hart- en vaatziekten

Onregelmatige slapers lopen meer risico op hart- en vaatziekten 2/04/2020 - Nieuw onderzoek benadrukt het belang van slaap, specifiek voor de werking van ons hart dit keer. Zo suggereren onderzoekers dat een onregelmatig slaappatroon het risico op hart- en vaatziekten verdubbelt, terwijl een Griekse studie wijst op het belang van een nachtrust die 7 à 8 uur duurt.

Hart- en vaatziekten: zowel genetische als leefstijlrisico’s

Hart- en vaatziekten: zowel genetische als leefstijlrisico’s 26/07/2018 - Een slechte levensstijl vormt hoe dan ook een risico voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes, ongeacht de genetische achtergrond van iemand. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat verscheen in het tijdschrift JAMA Cardiology.

volgopfacebook

volgopinstagram