Zoekresultaten voor darmen (133 artikels)

Nicotine wekt darmen op na operatie

Nicotine wekt darmen op na operatie 9/06/2014 - Kauwen op nicotinekauwgum kan de darmen weer op gang brengen na een operatie. Patiënten krijgen na een operatie soms te maken met een postoperatieve ileus waarbij de darmen min of meer stil komen te liggen.

Tips voor onrustige darmen

Tips voor onrustige darmen 18/05/2020 - Je darmflora bevat miljarden bacteriën. Samen zorgen ze voor je vertering en je immuunsysteem en beschermen ze je tegen de opname van schadelijke stoffen. Goede en slechte bacteriën leven er samen. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord en de slechte bacteriën de overhand krijgen, worden je darmen onrustig.

Doorbraak in behandeling darmschade bij ziekte van Crohn

Doorbraak in behandeling darmschade bij ziekte van Crohn 10/09/2017 - Onderzoekers van het UZ Gent hebben een geneesmiddel ontwikkeld en getest dat de vorming van littekenweefsel in de darmen effectief bestrijdt. Vooral voor patiënten met de ziekte van Crohn is dit een belangrijke doorbraak.

Gaan we al heel ons leven verkeerd naar het toilet?

31/05/2015 - Als we naar het toilet moeten voor de grote boodschap, dan gaan we verkeerd op de bril zitten. Dat is althans wat de Duitse schrijfster en geneeskundestudente Giulia Enders beweert in haar boek ‘De mooie voedselmachine: De charme van je darmen’.

Prebiotica in babyvoeding

Prebiotica in babyvoeding 26/10/2006 - Prebiotica zijn onverteerbare voedingsingrediënten waarvan verwacht wordt en in sommige gevallen aangetoond is dat ze de groei en de activiteit van bepaalde groepen van bacteriën in de darmen stimuleren, en zo de darmflora en de gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

Koelbewust bewaren

Koelbewust bewaren 5/12/2002 - Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. De schuldigen zijn meestal ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. De temperatuur speelt hierbij een heel grote rol!

Keizersnede veroorzaakt slechte darmbacteriën

Keizersnede veroorzaakt slechte darmbacteriën 20/09/2019 - Baby’s die via een keizersnede ter wereld worden gebracht, hebben vaker ziekteverwekkende bacteriën in hun darmen dan baby’s die op natuurlijke wijze zijn geboren.

Foute bekabeling in ‘tweede brein’ kan maag- en darmklachten verklaren

Foute bekabeling in ‘tweede brein’ kan maag- en darmklachten verklaren 12/06/2013 - Een verkeerde bekabeling van het zenuwstelsel in de darmen kan bij muizen leiden tot maag- en darmaandoeningen. Die vaststelling biedt perspectieven voor mensen met aandoeningen waarvoor tot nu toe nog geen medische oorzaak werd gevonden.

Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora 29/05/2020 - In onze darmen zitten miljarden bacteriën, die samen de darmflora vormen. Die zorgt onder andere voor een goed functionerend immuunsysteem, een vlotte voedselvertering en gezonde stoelgang. Om de goede darmwerking te bevorderen, kan je eventueel probiotica nemen.

Afwijkende darmflora bij autisme

Afwijkende darmflora bij autisme 23/03/2017 - Mensen met autisme hebben andere bacteriën en schimmels in hun darmen dan wie de stoornis niet heeft. Dat blijkt uit onderzoek in het vakblad Microbioom, meldt Eos Wetenschap.

Waarom is prik in dranken NIET ongezond?

Waarom is prik in dranken NIET ongezond? 1/08/2016 - Over onze voeding bestaan heel wat mythes en wordt heel wat onzin verteld, zoals ook bleek uit onze 'Grote Voedingsmythewijzer'. Recent verklaarde een van onze zogenaamde gezondheidsgoeroes op TV dat ze geen spuitwater meer drinkt omdat dat slecht zou zijn voor onze darmen.

Reactieve artritis: een gewrichtsontsteking na infectie

5/02/2015 - Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking, een vorm van ontstekingsreuma, als reactie op een infectie of ontsteking elders in het lichaam, zoals de keel, maag en darmen, urinewegen of geslachtsorganen.

Gefermenteerde zuivelproducten

Gefermenteerde zuivelproducten 19/06/2013 - In onze darmen leven zo’n 100.000 miljard bacteriën van wel 400 verschillende soorten. Daaronder zitten zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Samen noemen we ze de darmflora.

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw 25/04/2002 - De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt?

Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? 29/05/2020 - Een knoop in je maag, vlinders in je buik... Uitdrukkingen genoeg over onze ingewanden. Maar wat is de wetenschap achter al die volkswijsheden? Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? Gastro-enteroloog Heiko De Schepper van UAntwerpen neemt een kijkje in onze darmen.

Malrotatie: een abnormale kronkel in de darmen

Malrotatie: een abnormale kronkel in de darmen 23/03/2017 - Een malrotatie is een aangeboren afwijking van de darmen waarbij een deel van de dunne of dikke darm niet volledig in de normale positie is gedraaid. De afwijking kan op verschillende plaatsen in de darm zitten. Meestal zit de afwijking ter hoogte van de blinde darm.

Kwart van Nederlanders heeft maag-darmklachten

Kwart van Nederlanders heeft maag-darmklachten 18/02/2014 - Eén op de vier Nederlanders heeft klachten van maag of darmen die de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden. Mogelijke oorzaak is het gebruik van medicijnen, zoals paracetamol, maagzuurremmers en antidepressiva.

Kan Mozart helpen bij een darmonderzoek?

Kan Mozart helpen bij een darmonderzoek? 25/12/2011 - Dokters die tijdens een colonoscopie naar Mozart luisteren, zien meer afwijkingen in de darmen, met name precancereuse darmpoliepen.

Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

19/03/2019 - Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitaire ziekenhuis UMCG Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan.

Prikkelbare darm syndroom na buikgriep

Prikkelbare darm syndroom na buikgriep 3/11/2014 - Heel wat patiënten ontwikkelen het prikkelbare darmsyndroom na een ernstige buikgriep. De darmen van deze patiënten zijn overgevoelig voor prikkels vanuit de buik.

Enterohemorragische E.coli of EHEC-besmetting

Enterohemorragische E.coli of EHEC-besmetting 13/02/2018 - De E. colibacterie (Escherichia coli) is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens en warmbloedige dieren. Er zijn ook E. colibacteriën waarvan je ziek kunt worden.

2/3 VS-patiënten overleeft kanker

4/06/2004 - De overlevingskansen van Amerikaanse kankerpatiënten zijn sinds 1970 gestegen tot 64 procent.

Waarom we suiker verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen

Waarom we suiker verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen 1/05/2020 - Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk de reden ontdekt waarom we suiker blijven verkiezen boven gezondere alternatieven. Suiker zet namelijk in onze darmen een mechanisme in gang dat onze hersenen beïnvloedt, iets waar kunstmatige zoetstoffen niet in slagen.

Candida-infectie (candidiasis): hoe en waar kan u ze krijgen?

Candida-infectie (candidiasis): hoe en waar kan u ze krijgen? 17/08/2017 - Candida is een familie van gisten of schimmels die van nature kunnen voorkomen op de huid, de slijmvliezen en in de darmen. Men noemt dit ook commensalen.

Bacteriën in moedermelk goed voor darmflora baby

Bacteriën in moedermelk goed voor darmflora baby 1/06/2017 - Baby’s die borstvoeding krijgen, krijgen daarmee ook gezonde bacteriën binnen die hun darmflora stimuleren, zo bevestigt nieuw onderzoek in de Verenigde Staten dat gepubliceerd werd in JAMA Pediatrics.

Constipatie: welke laxeermiddelen kunt u gebruiken?

Constipatie: welke laxeermiddelen kunt u gebruiken? 12/12/2015 - Afhankelijk van hun werking in de darmen zijn laxeermiddelen in verschillende groepen in te delen. Wanneer een medicamenteuze behandeling nodig is, zal de keuze vooral gebeuren in functie van de gewenste werkingssnelheid, de evaluatie van de risico-batenverhouding en de kostprijs.

Constipatie: wanneer een laxeermiddel gebruiken?

Constipatie: wanneer een laxeermiddel gebruiken? 11/12/2015 - Heel wat mensen grijpen naar laxeermiddelen van zodra hun darmen een beetje "lui" worden. Ze verliezen daarbij uit het oog dat laxeermiddelen geen onschuldige hulpmiddeltjes zijn maar echte geneesmiddelen met mogelijke bijwerkingen en soms, bij langdurig gebruik, gevaar voor gewenning.

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis 8/10/2015 - De ziekte of het syndroom van Reiter is een vorm van ontstekingsreuma of reactieve artritis. Dat is een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen (urethritis) of geslachtsorganen, zoals een baarmoederontsteking (cervicitis).

Hypnotherapie tegen chronische buikpijn bij kinderen

Hypnotherapie tegen chronische buikpijn bij kinderen 16/09/2012 - Veel kinderen en jongeren lijden aan chronische buikpijn. Uit onderzoek dat wordt voorgesteld op de 20e United European Gastroenterology Week (UEG Week) in Amsterdam blijkt dat bij 85% van de kinderen,

Laxeermiddelen: niet zo onschuldig

Laxeermiddelen: niet zo onschuldig 26/07/2001 - Heel wat mensen grijpen naar laxeermiddelen van zodra hun darmen een beetje "lui" worden. Ze verliezen daarbij uit het oog dat laxeermiddelen geen onschuldige hulpmiddeltjes zijn maar echte geneesmiddelen met mogelijke bijwerkingen en soms, bij langdurig gebruik, gevaar voor gewenning.pub