Zoekresultaten voor darmen (165 artikels)

Hoe houd je als sporter je darmen in topconditie?

Hoe houd je als sporter je darmen in topconditie? 9/01/2023 - We weten al lang dat voeding een bepalende factor is voor onze darmgezondheid en ons immuunsysteem, maar de invloed van sport op onze darmen bleef lang onderbelicht. Welk effect heeft sport op je darmen en hoe houd je de darmmicrobiota (darmflora) in topconditie?

Nicotine wekt darmen op na operatie

Nicotine wekt darmen op na operatie 9/06/2014 - Kauwen op nicotinekauwgum kan de darmen weer op gang brengen na een operatie. Patiënten krijgen na een operatie soms te maken met een postoperatieve ileus waarbij de darmen min of meer stil komen te liggen.

Doorbraak in behandeling darmschade bij ziekte van Crohn

Doorbraak in behandeling darmschade bij ziekte van Crohn 10/09/2017 - Onderzoekers van het UZ Gent hebben een geneesmiddel ontwikkeld en getest dat de vorming van littekenweefsel in de darmen effectief bestrijdt. Vooral voor patiënten met de ziekte van Crohn is dit een belangrijke doorbraak.

140.000 virussen in onze darmen? Geen paniek!

140.000 virussen in onze darmen? Geen paniek! 25/03/2021 - Een internationale groep wetenschappers heeft sporen gevonden van maar liefst 140.000 virussen in onze darmen. De bevinding opent deuren naar nieuw medisch onderzoek, niet in het minst naar alternatieven voor antibiotica.

Afwijkende darmflora bij autisme

Afwijkende darmflora bij autisme 23/03/2017 - Mensen met autisme hebben andere bacteriën en schimmels in hun darmen dan wie de stoornis niet heeft. Dat blijkt uit onderzoek in het vakblad Microbioom, meldt Eos Wetenschap.

Keizersnede veroorzaakt slechte darmbacteriën

Keizersnede veroorzaakt slechte darmbacteriën 20/09/2019 - Baby’s die via een keizersnede ter wereld worden gebracht, hebben vaker ziekteverwekkende bacteriën in hun darmen dan baby’s die op natuurlijke wijze zijn geboren.

Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt?

Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? 18/08/2022 - Een knoop in je maag, vlinders in je buik... Uitdrukkingen genoeg over onze ingewanden. Maar wat is de wetenschap achter al die volkswijsheden? Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? Gastro-enteroloog Heiko De Schepper van UAntwerpen neemt een kijkje in onze darmen.

Kwart van Nederlanders heeft maag-darmklachten

18/02/2014 - Eén op de vier Nederlanders heeft klachten van maag of darmen die de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden. Mogelijke oorzaak is het gebruik van medicijnen, zoals paracetamol, maagzuurremmers en antidepressiva.

Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

19/03/2019 - Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitaire ziekenhuis UMCG Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan.

Gaan we al heel ons leven verkeerd naar het toilet?

31/05/2015 - Als we naar het toilet moeten voor de grote boodschap, dan gaan we verkeerd op de bril zitten. Dat is althans wat de Duitse schrijfster en geneeskundestudente Giulia Enders beweert in haar boek ‘De mooie voedselmachine: De charme van je darmen’.

Foute bekabeling in ‘tweede brein’ kan maag- en darmklachten verklaren

Foute bekabeling in ‘tweede brein’ kan maag- en darmklachten verklaren 12/06/2013 - Een verkeerde bekabeling van het zenuwstelsel in de darmen kan bij muizen leiden tot maag- en darmaandoeningen. Die vaststelling biedt perspectieven voor mensen met aandoeningen waarvoor tot nu toe nog geen medische oorzaak werd gevonden.

Vertrouw je buikgevoel, Yakult leert je hoe!

Vertrouw je buikgevoel, Yakult leert je hoe! 24/04/2023 - Je gezondheid begint in je darmen. Door te sporten houd je hen, en dus ook je hoofd en je hele lijf, gezond. Yakult wil je daarbij helpen. Met hun coachingprogramma vermijd je darmongemakken bij het sporten.

Van een gezonde buik tot een gezond brein

Van een gezonde buik tot een gezond brein 29/04/2021 - Dat noten eten gezond is voor je brein, wist je vast al. Maar hoe krachtig de link tussen gezonde voeding en gezonde hersenen wel is, wordt nog maar pas duidelijk. De verklaring daarvoor zit in je darmen.

Kan Mozart helpen bij een darmonderzoek?

25/12/2011 - Dokters die tijdens een colonoscopie naar Mozart luisteren, zien meer afwijkingen in de darmen, met name precancereuse darmpoliepen.

Prebiotica in babyvoeding

26/10/2006 - Prebiotica zijn onverteerbare voedingsingrediënten waarvan verwacht wordt en in sommige gevallen aangetoond is dat ze de groei en de activiteit van bepaalde groepen van bacteriën in de darmen stimuleren, en zo de darmflora en de gezondheid positief kunnen beïnvloeden.

Malrotatie: een abnormale kronkel in de darmen

Malrotatie: een abnormale kronkel in de darmen 23/03/2017 - Een malrotatie is een aangeboren afwijking van de darmen waarbij een deel van de dunne of dikke darm niet volledig in de normale positie is gedraaid. De afwijking kan op verschillende plaatsen in de darm zitten. Meestal zit de afwijking ter hoogte van de blinde darm.

De onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest

De onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest 20/01/2023 - Heel wat mensen kampen met een opgeblazen buik, constipatie, huidproblemen of voedselintoleranties. Goed voor onze darmen zorgen is belangrijk en kan een deel van de oplossing zijn. Het belang van een gezond darmmicrobioom wordt helaas nog te vaak onderschat.

10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik

10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik 19/09/2022 - Een opgezwollen buik kan alarmerend zijn, vooral als er pijn mee gepaard gaat, maar meestal gaat het gewoon om indigestie of gasophoping in de maag en darmen. We sommen enkele oorzaken op die een opgeblazen gevoel kunnen verklaren.

Adenovirus: oorzaak van onder andere oog-, luchtweg- en maagdarminfecties

Adenovirus: oorzaak van onder andere oog-, luchtweg- en maagdarminfecties 17/05/2022 - Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.

Prikkelbare darm syndroom na buikgriep

Prikkelbare darm syndroom na buikgriep 3/11/2014 - Heel wat patiënten ontwikkelen het prikkelbare darmsyndroom na een ernstige buikgriep. De darmen van deze patiënten zijn overgevoelig voor prikkels vanuit de buik.

Darmobstructie: mogelijke oorzaken en symptomen

Darmobstructie: mogelijke oorzaken en symptomen 21/03/2023 - Een darmobstructie is een verstopping in de dunne of dikke darm. Daardoor kan voedsel, maagzuur, gas en vocht zich ophopen. Uiteindelijk kan de druk in de darmen toenemen en ontstaan ernstige en zelfs levensbedreigende klachten. Een medische behandeling is dan ook noodzakelijk.

Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem 17/03/2023 - Je darmen produceren een geleiachtige substantie om het slijmvlies van je dikke darm vochtig en gesmeerd te houden. Neemt de hoeveelheid slijm toe of zie je ook bloed, dan kan dat wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?

Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting? 14/04/2022 - Salmonella leeft in de darmen van dieren. Via voedsel dat in aanraking kwam met stoelgang van die dieren, kunnen mensen besmet geraken. Typische bronnen zijn rauwe groenten en gevogelte, en bij chocolade gebeurt besmetting via de cacaobonen.

Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora 29/05/2020 - In onze darmen zitten miljarden bacteriën, die samen de darmflora vormen. Die zorgt onder andere voor een goed functionerend immuunsysteem, een vlotte voedselvertering en gezonde stoelgang. Om de goede darmwerking te bevorderen, kan je eventueel probiotica nemen.

Candida-infectie (candidiasis): hoe en waar kan je ze krijgen?

17/08/2017 - Candida is een familie van gisten of schimmels die van nature kunnen voorkomen op de huid, de slijmvliezen en in de darmen. Men noemt dit ook commensalen.

Koelbewust bewaren

5/12/2002 - Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. De schuldigen zijn meestal ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. De temperatuur speelt hierbij een heel grote rol!

De ziekte van Hirschsprung: oorzaak, symptomen en behandeling

De ziekte van Hirschsprung: oorzaak, symptomen en behandeling 23/08/2022 - De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren aandoening waarbij er zenuwen ontbreken in de darmen. Normaal gezien zorgen die zenuwen ervoor dat de ontlasting in de richting van de anus wordt geduwd. Doordat die beweging er niet is, geraakt de patiënt geobstipeerd.

Waarom we suiker verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen

Waarom we suiker verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen 1/05/2020 - Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk de reden ontdekt waarom we suiker blijven verkiezen boven gezondere alternatieven. Suiker zet namelijk in onze darmen een mechanisme in gang dat onze hersenen beïnvloedt, iets waar kunstmatige zoetstoffen niet in slagen.

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig 27/03/2017 - Een poliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen kunnen op meerdere plaatsen ontstaan zoals de darmen, de maag, de neus en de blaas. Ze kunnen allerlei vormen (plat als een knoop, een bolletje, met een steeltje als een paddestoel...) en maten hebben, van enkele millimeters tot enkele centimeters groot.

Reactieve artritis: een gewrichtsontsteking na infectie

5/02/2015 - Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking, een vorm van ontstekingsreuma, als reactie op een infectie of ontsteking elders in het lichaam, zoals de keel, maag en darmen, urinewegen of geslachtsorganen.

volgopfacebook

volgopinstagram