Wat kan u doen bij tandpijn?

Laatst bijgewerkt: January 2009

tips Acute tand- of kiespijn wordt meestal veroorzaakt door tandbederf (cariës) waardoor de tandzenuw wordt geprikkeld. Het kan ook gaan om een ontsteking van het tandvlees of van het zenuw- of wortelkanaal. Kiespijn kan ook worden veroorzaakt door een abces van de tand of een beschadiging aan de kaak, mond of tand. Soms kan kiespijn een bijverschijnsel zijn van een andere aandoening, zoals oorontsteking of een ontsteking van de neusbijholten (sinusitis). Kinderen kunnen behoorlijk last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Door met uw vinger over het tandvlees van de baby te wrijven, kunt u misschien de irritatie verminderen. In de apotheek zijn ook speciale zalven of druppels die de pijn kunnen verlichten. Ook als de verstandskiezen doorkomen, kan tandpijn optreden.

Veel mensen ervaren tandpijn als een van de ergste pijnen, vooral omdat de pijn vaak zeurend aanwezig is of gepaard gaat met felle stekende pijnscheuten. Soms is er stekende pijn bij dichtbijten of tikken op het element. Ook warmte of kou kan felle stekende scheuten veroorzaken. Als de pijn zó fel is, gaat het vrijwel zeker om een tandzenuw die geïrriteerd wordt.
Ga bij kiespijn altijd naar de tandarts . Wacht niet tot het vanzelf overgaat. Indien u een abces vermoedt, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.
In afwachting van een bezoek aan de tandarts, kan u zelf het volgende doen:
• Neem een pijnstiller zoals paracetamol (eventueel in een combinatiegeneesmiddel waaraan ook codeïne is toegevoegd) of een niet-steroïdale ontstekingsremmer zoals ibuprofen of naproxen. Respecteer nauwgezet de maximum dosis die op de bijsluiter wordt aangegeven.
• Kauw op een kruidnagel of dep de tand met kruidnagelolie. Dat verdooft de tandzenuw tijdelijk. Met de olie moet u voorzichtig zijn, het kan het tandvlees verbranden en u mag het niet inslikken.
• Ook deppen met alcohol kan tijdelijk enige verlichting bieden.
• Een gekneusd teentje knoflook op de ontstoken tand houden.
• Een koud kompres op de buitenkant van je wang vermindert zwelling.
• Sabbel op een ijsblokje of drink slokjes koud water.
• Spoel de mond met warm, lichtgezouten water of een zachte kruidenthee zoals kamille.
• Gebruik flossdraad als voedseldeeltjes vastzitten.
• De pijnlijke plek goed borstelen helpt soms.


verschenen op : 30/11/2010
pub