Opgepast met drugs in het verkeer

nieuws Ongeacht de werking ervan (kalmerend, euforisch, bewustzijnsverruimend, enz.), maken drugs het onmogelijk om in alle veiligheid een voertuig te besturen. Uit koers raken, coördinatieproblemen, verminderde waakzaamheid, onverantwoorde risico’s, impulsief gedrag, enz. zijn namelijk drugsgerelateerde verschijnselen die extreem gevaarlijk zijn in het verkeer.

Volgens een Nederlandse studie loopt een bestuurder die drugs gebruikt alvorens te rijden 25 keer zoveel risico op een ernstig ongeval als een “cleane” bestuurder. Voor bestuurders die drugs en alcohol combineren, is het risico
zelfs 35 keer zo groot. Zelfs cannabis, waarvan sommigen het effect onderschatten, is nefast voor de rijvaardigheid. Zo schatten de Franse autoriteiten dat cannabis jaarlijks het leven kost aan 180 weggebruikers.

Indien u bij een controle wordt tegengehouden door de politie, zal tegenhoudt, nagaan of de bestuurder uiterlijke tekenen vertoont die kunnen wijzen op druggebruik (verwijde pupillen, bloeddoorlopen ogen, moeilijkheden om te spreken, enz.). Vervolgens moet de bestuurder vier standaardtests uitvoeren: de wijsvinger meermaals naar de top van de neus brengen, 30 seconden op één been staan, 30 seconden lang de ogen gesloten houden, en op een rechte lijn lopen. Wijzen deze tests in de richting van mogelijk druggebruik, dan zal de agent een urinetest uitvoeren. De politie is verplicht om bij het afnemen van een urinestaal de privacy en de hygiëne te waarborgen.
Is het urinestaal positief, dan zal een geneesheer een bloedstaal afnemen. Strafrechtelijke vervolging is enkel mogelijk op basis van de resultaten van deze bloedproef.

Een positieve urinetest of bloedproef, of een weigering zonder geldige reden leidt steeds tot een gerechtelijke vervolging. Een positieve urinetest heeft ook een onmiddellijk rijverbod van 12 uur tot gevolg. Dit geldt ook als de urinetest niet kan worden uitgevoerd terwijl je uiterlijke kenmerken van druggebruik vertoont, of als je een urinetest zonder geldige reden weigert. Indien de politie vaststelt dat u nog steeds onder invloed bent van drugs, wordt het rijverbod met telkens 6 uur verlengd tot wanneer u niet langer positief bent.
Net als voor bestuurders die te diep in het glas keken, voorziet de wet ook bijzonder zware straffen. Zo riskeert een bestuurder onder invloed van cannabis, speed, XTC, heroïne, cocaïne, enz., naast een boete van 1.100 tot 11.000 euro ook een intrekking van zijn rijbewijs en/of een verval van het recht tot sturen. Wie binnen de 3 jaar na een eerste veroordeling opnieuw tegen de lamp loopt, wordt veroordeeld tot een boete van 2.200 tot 27.500 euro en/of een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar. Daarnaast wordt een verplicht verval van het recht tot sturen uitgesproken, gaande van 3 maanden tot 5 jaar, of definitief. Personen die nog geen twee jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs B krijgen een verval van het recht tot sturen opgelegd en moeten reeds bij een eerste veroordeling het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen.

Gebruik dus beter geen drugs (of alcohol) als u moet rijden.
Ben u toch onder invloed ?
• Ga in geen geval rijden. Slaap desnoods in de auto. Opgepast, het is mogelijk dat de drugs nog niet uitgewerkt zijn als u wakker wordt.
• Vraag een vriend(in) die niets heeft gebruikt om een lift.
• Neem het openbaar vervoer of een taxi. Dit is nog altijd stukken goedkoper dan een boete en vooral minder gevaarlijk.

Meer info: Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, www.bivv.be


Laatst bijgewerkt: juli 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram