Verstopping of constipatie

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 43 reacties

dossier Verstopping of constipatie is een vervelend euvel dat verschillende oorzaken kan hebben. Maar vaak is het een kwestie van levenswijze. Niet ontbijten, zich geen tijd gunnen om naar het toilet te gaan, de toiletgang uitstellen, onvoldoende vezelrijke voedingsmiddelen gebruiken en onvoldoende drinken staan garant voor stoelgangproblemen. Een langdurig bestaande constipatie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Nonchalance is hier dus niet op zijn plaats.

Verstopping

constipatie.jpg
We spreken van verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt. Op reis kan je er mogelijk extra last van hebben door de verandering van het dagritme, doordat je minder verse groenten en fruit eet en mogelijk meer witte broodsoorten, doordat je niet altijd de gelegenheid hebt om naar het toilet te gaan of je je niet helemaal op je gemak voelt op andermans toilet.

Een kwestie van levenswijze

Wanneer constipatie te wijten is aan een verkeerde levenswijze zijn een aanpassing van de eet- en leefgewoonten en het heropvoeden van de darm cruciaal en meestal ook afdoende.
De raadgevingen zijn relatief eenvoudig en sluiten perfect aan bij de aanbevelingen van een gezonde en gevarieerde voeding.

• Neem een vezelrijk en gevarieerd ontbijt. Hiermee maak je je darmen als het ware wakker.
• Stel de toiletdrang niet uit. De toiletdrang treedt vooral op bij het ontwaken, na voedselinname en bij het nemen van beweging. Het is belangrijk dat de reflex wordt beantwoord: een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt; een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer. Het voortdurend negeren van de toiletdrang betekent het telkenmale terugsturen van de stoelgang met alle mogelijke gevolgen van dien voor de gezondheid.
• Neem voldoende tijd voor de toiletgang. De krant lezen op het toilet is misschien nog niet zo’n slecht idee.

brood-soorten-2.jpg
• Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en ander volkorenproducten (bv. müsli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de darmwerking.
Drink voldoende , namelijk 1,5 tot 2 liter per dag. Zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt.
• Een glas (lauw) water drinken op de nuchtere maag (door het volume) of een kop koffie kunnen extra behulpzaam zijn.
Laxerende voedingsmiddelen zijn ook karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek (peperkoek), stroop, sap van citrusvruchten.
Stoppende voedingsmiddelen zijn banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee, toast, rode wijn.
• Neem voldoende en regelmatig lichaamsbeweging, loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.
Vermijd zoveel mogelijk laxeermiddelen, -thee en -kruiden want zij kunnen de darm lui maken waardoor je op de duur nog meer last krijgt van verstopping. Wanneer de eigen maatregelen na enkele weken niet helpen of je naast verstopping ook nog andere klachten hebt, is het verstandig de huisarts te raadplegen.

zie ook artikel : Water doet leven!

zie ook artikel : Nieuwe richtlijnen over verhoogde bloeddruk

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 01/03/2014 , bijgewerkt op 01/11/2015

43 reacties

Verstopping of constipatie

door anoniem, 23 September 2017 om 23:08

Vroeger had ik soms constipatie, maar nu sinds enkele weken iedere keer persen dat m'n hoofd haast op ontploffen staat. Zijn er groenten zoals in pakjes verpakte veldsla die verstopping kunnen geven?? Het resultaat is dat het in m'n anus doet bloeden.

Verstopping of constipatie

door anoniem, 25 July 2017 om 20:46

Heb ook al 2 jaar last van constipatie.. ga soms 3weken niet naar t groot toilet. . de dokters vinden de oorzaak niet,het enige wat ze zeggen is dat ik luie maag en darmen heb. Ik neem ku 2x in de week Laxoberon. Gaat beter. Wel jammer dat het zo moet.

Verstopping of constipatie

door anoniem, 13 April 2017 om 11:46

Yoghurt...Als ik dat eet mag ik me een lavement zetten. Ik blijf daar als de dood van af, hoe graag ik het ook eet. Ik neem al van mijn 12 jaar (ben nu 57j) normacol in. Al de rest werkt niet meer na een tijdje of stopt nog meer op. Die poeder zakjes bv

Verstopping of constipatie

door anoniem, 21 June 2016 om 16:50

Je wordt er gek van... de ene site vertelt je dat banaan en ontbijtkoek laxeert en hier wordt weer het tegenovergestelde beweerd... Beter dat deskundigen de sites gaan samenstellen. Dit lijkt nergens op!, gr. Robyn

Verstopping of constipatie

door lusun, 15 June 2015 om 22:52

Hallo.ik drink al een tijdje senne thee..en dat helpt me..ik vraag me af is dat gezond vr je darmen ???

bekijk alle 43 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub