print 10 reacties |240.809x gelezen

Verstopping of constipatie: Ai, ik ben verstopt

Verstopping of constipatie is een vervelend euvel dat verschillende oorzaken kan hebben. Maar vaak is het een kwestie van levenswijze. Niet ontbijten, zich geen tijd gunnen om naar het toilet te gaan, de toiletgang uitstellen, onvoldoende vezelrijke voedingsmiddelen gebruiken en onvoldoende drinken staan garant voor stoelgangproblemen. Een langdurig bestaande constipatie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Nonchalance is hier dus niet op zijn plaats.

Verstopping

We spreken van verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt. Op reis kan je er mogelijk extra last van hebben door de verandering van het dagritme, doordat je minder verse groenten en fruit eet en mogelijk meer witte broodsoorten, doordat je niet altijd de gelegenheid hebt om naar het toilet te gaan of je je niet helemaal op je gemak voelt op andermans toilet.

Een kwestie van levenswijze

Wanneer constipatie te wijten is aan een verkeerde levenswijze zijn een aanpassing van de eet- en leefgewoonten en het heropvoeden van de darm cruciaal en meestal ook afdoende.
De raadgevingen zijn relatief eenvoudig en sluiten perfect aan bij de aanbevelingen van een gezonde en gevarieerde voeding.

• Neem een vezelrijk en gevarieerd ontbijt. Hiermee maak je je darmen als het ware wakker.
• Stel de toiletdrang niet uit. De toiletdrang treedt vooral op bij het ontwaken, na voedselinname en bij het nemen van beweging. Het is belangrijk dat de reflex wordt beantwoord: een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt; een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer. Het voortdurend negeren van de toiletdrang betekent het telkenmale terugsturen van de stoelgang met alle mogelijke gevolgen van dien voor de gezondheid.
• Neem voldoende tijd voor de toiletgang. De krant lezen op het toilet is misschien nog niet zo’n slecht idee.

• Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en ander volkorenproducten (bv. müsli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de darmwerking.
Drink voldoende , namelijk 1,5 tot 2 liter per dag. Zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt.
• Een glas (lauw) water drinken op de nuchtere maag (door het volume) of een kop koffie kunnen extra behulpzaam zijn.
Laxerende voedingsmiddelen zijn ook karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek (peperkoek), stroop, sap van citrusvruchten.
Stoppende voedingsmiddelen zijn banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee, toast, rode wijn.
• Neem voldoende en regelmatig lichaamsbeweging, loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.
Vermijd zoveel mogelijk laxeermiddelen, -thee en -kruiden want zij kunnen de darm lui maken waardoor je op de duur nog meer last krijgt van verstopping. Wanneer de eigen maatregelen na enkele weken niet helpen of je naast verstopping ook nog andere klachten hebt, is het verstandig de huisarts te raadplegen.

zie ook artikel : Water doet leven!

zie ook artikel : Nieuwe richtlijnen over verhoogde bloeddruk

verschenen op : 01-03-2014   |  bijgewerkt op : 18-03-2014

Bron: Nice- www.nice-info.be

Meer over:   maag- en darmziekten     dagelijks leven     gezonde voeding     ouderen     constipatie    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |240.809x gelezen

Reacties

Verstopping of constipatie

door anoniem , 20 november 2014 om 20:16

eet een tweetal kiwi's na het morgen ontbijt,binnen het uur kom je klaar (op de pot uiteraard) succ ...

lees verder »

Verstopping of constipatie

door anoniem , 08 augustus 2014 om 16:49

Ik kan al een week geen ontlasting doen en ik eet veel. ...

lees verder »

Verstopping of constipatie

door anoniem , 08 augustus 2014 om 16:48

Ik kan al een week geen ontlasting doen en ik eet veel. ...

lees verder »

Verstopping of constipatie

door anoniem , 08 augustus 2014 om 16:48

Ik kan al een week geen ontlasting doen en ik eet veel. ...

lees verder »

Verstopping of constipatie

door meiske , 03 juli 2014 om 05:01

Ik heb constiepatie en voel mn buik hard als steen ongeveer al 4 maanden na een streng diet van de dietiste , zonder boter , suiker, of zout . Heeft dit iets te ...

lees verder »

ontlasting

door Karine , 24 maart 2014 om 10:12

Hoi Ben met dit probleem geboren,als baby moest mijn moeder mijn buik masseren om te gaan,de dag van vandaag heb ik nog altijd problemen mijn moeder heeft het ...

lees verder »

ontlasting

door Karine , 24 maart 2014 om 10:07

Hoi Ben met dit probleem geboren,als baby moest mijn moeder mijn buik passeren om te gaan,de dag van vandaag heb ik nog altijd problemen mijn moeder heeft het ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub