Wierook verhoogt risico op kanker
nieuws
Mensen die dagelijks wierook branden, hebben een verhoogde kans op longkanker die vergelijkbaar is met roken. Dat zeiden Deense en Amerikaanse onderzoekers tien jaar geleden al. Voor de studie toen werden 60.000 Chinese bewoners van Singapore bevraagd, waarvan twee derde geregeld wierook gebruikte. Bij 325 werd over een periode van 10 jaar kanker van de luchtwegen en bij 871 longkanker vastgesteld.
Het verhoogd risico werd alleen vastgesteld bij mensen die bijna dagelijks wierook branden, en is groter bij rokers. Bij mensen die slechts occasioneel wierook branden, werd geen verhoogd risico vastgesteld.
Lees ook: Kaarsen kankerverwekkend?
Volgens recent onderzoek van Test Aankoop komen bij het branden van wierook kankerverwekkende stoffen vrij, zoals benzeen, formaldehyde en napthaleen. Die stoffen zijn in de meeste huizen sowieso al aanwezig, maar wierook voegt er ook nog eens koolstofmonoxide aan toe, wat klachten als hoofdpijn, irritatie en duizeligheid in de hand werkt. Bij het branden van wierook krijg je er dus extra dosis fijnstof bij, die tot diep in de longen en het lichaam doordringt.
Is het branden van een kaars dan ook ongezond?
Veel kaarsen bevatten stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn of die astma, eczema en ander onheil kunnen veroorzaken. Het gaat dan vooral om (goedkope) kaarsen op basis van paraffine. Test Aankoop laat wel weten dat de uitstoot van geurkaarsen in 2013 nog even gevaarlijk was als die van wierook. Uit de test van 2019 blijkt echter dat de kwaliteit van (geur)kaarsen ondertussen er verbeterd is. Voorzichtigheid is vooral bij zwangere vrouwen, kinderen en mensen met astma geboden.
Lees ook: Beter geen geurkaarsen en huisparfums
Laatst bijgewerkt: januari 2020
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.