Het belang van calcium bij de preventie van osteoporose
dossier De laatste jaren hoor je steeds vaker spreken over osteoporose. Het gaat hier spijtig genoeg niet om een modeverschijnsel, maar om een ernstige aandoening. Osteoporose treft nu al 1 op 3 vrouwen na de menopauze. Mannen blijven evenmin gespaard. Bij 1 op 6 mannen ouder dan zeventig wordt osteoporose vastgesteld. Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet broos en neemt de kans op breuken sterk toe.
Lees ook: Osteoporose (botontkalking): symptomen, oorzaken en behandeling
Lees ook: Test: loop jij risico op osteoporose?
Osteoporose voorkomen
Osteoporose is in veel gevallen te voorkomen met 3 eenvoudige leefregels:
• je eet evenwichtig en gevarieerd en je voeding bevat voldoende calcium;
• je neemt voldoende lichaamsbeweging;
• je tracht zoveel mogelijk te profiteren van de buitenlucht (zonlicht).
De boodschap is er meteen aan te beginnen. Of je nu jong, oud, man, vrouw, slank of rond bent, aan je botten moet worden gewerkt.
Lees ook: Hypocalciëmie: wat zijn de symptomen van een calciumtekort?
De rol van calcium
Idealiter moeten volwassenen 950 mg (milligram) calcium per dag opnemen. Adolescenten tussen 11 en 18 jaar, en ouderen zouden 1.150 mg per dag moeten innemen. Dat halen we onder normale omstandigheden moeiteloos uit een evenwichtige voeding met genoeg zuivel of andere calciumrijke voedingsmiddelen.
Waarin zit calcium?
Drink je geen melk? Dan kan je opteren voor sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12. Je kan een glas melk ook vervangen door bijvoorbeeld, 1 glas karnemelk, 1 glas chocolademelk, 1 potje yoghurt (natuur of met fruit of een andere smaak), 1 glas drinkyoghurt, 1 schaaltje pudding of 1 schaaltje platte kaas (natuur of met fruit).
Bronnen:
www.inami.fgov.be
https://richtlijnendatabase.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be