Brucellose bij dieren kan ook mens ziek maken
nieuws
Brucellose is een zeer besmettelijke dierziekte die vooral voorkomt bij runderen. Ook geiten, schapen, paarden, varkens en in het wild levende dieren (everzwijn, rendier, haas) en honden kunnen besmet zijn. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella abortus. Dieren met brucellose mogen niet vervoerd of verhandeld worden. Sinds maart 2003 was België officieel vrij van brucellose. Maar sinds enkele maanden is de ziekte terug opgedoken.
Bij dieren veroorzaakt de ziekte een spontane abortus, onvruchtbaarheid en ontstekingen van de uiers.
Besmetting van de mens
Bij het manipuleren van besmet materiaal (bij het kalven, mest,…) kan de ziekte overgedragen worden op de mens. Ze wordt trouwens beschouwd als een ernstige beroepsziekte voor mensen die met dieren omgaan (landbouwers, dierenartsen, vervoerders,…). Op het vlak van hygiëne moeten dus zeer strenge voorzorgsmaatregelen nageleefd worden, o.a. het gebruik van ontsmettingsvoetbaden en bedrijfskledij die altijd op het bedrijf blijft.
Er is geen enkel risico voor de consument want de bacterie is niet aanwezig in het vlees.
De bacterie kan wel aanwezig zijn in rauwe melk. Een warmtebehandeling van de melk sluit elke kans op besmetting uit.
Bij de mens gaat deze ziekte gepaard met griepachtige klachten: koortsaanvallen (afwisselend hogere en lagere temperaturen), hoofdpijn en algemene pijnklachten. Soms kunnen ernstige verwikkelingen optreden zoals gewrichtsklachten (artritis), ontsteking van de hartspier (endocarditis) of de hersenenvliezen (encefalitis), botonsteking (osteomyelitis). Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op een miskraam
De ziekte bij de mens is vrij goed te behandelen met antibiotica.