Sommige pijnstillers verhogen kans op miskraam

nieuws Zwangere vrouwen die een niet-steroidale ontstekingsremmer (NSAID) of aspirine gebruiken, lopen een hogere kans op een miskraam. Paracetamol blijkt daarentegen volkomen veilig te zijn. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie bij 1055 zwangere vrouwen.
Het gebruik van een NSAID tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam met 80%. Vooral het gebruik van dergelijke geneesmiddelen in de eerste weken van de zwangerschap brengt een sterk verhoogd risico mee. Ook wanneer de geneesmiddelen langer dan een week werden gebruikt, is er sprake van een sterk verhoogd risico. De onderzoekers keken niet naar de gebruikte dosis.
De onderzoekers raden daarom het gebruik van NSAID's af bij vrouwen die zwanger willen worden.
Wat aspirine betreft, past wel een kanttekening. Enerzijds geven de onderzoekers toe dat het aantal onderzochte patiënten die aspirine hadden genomen te klein was om definitieve uitspraken te kunnen doen. Anderzijds hebben andere onderzoeken uitgewezen dat laag gedoseerde aspirine kan helpen om pre-eclampsie en vroeggeboorte te voorkomen bij risico-patiënten.

Lees ook: Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden

Lees ook: Pre-eclampsie : medisch gerichte versie

Lees ook: Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)

bron: British Medical Journal, 16 augustus 2003

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram