Waarom zijn peuters zo vatbaar voor obsessies?

dossier

Paw Patrol, Frozen… Waarom krijgt je peuter maar niet genoeg van die kleine pups en prinses Elsa?

Rond de leeftijd van 2 jaar zijn de hersenen van een peuter voldoende ontwikkeld om te beseffen dat ze een apart persoon zijn, los van hun ouders en verzorgers. Met dit besef groeit ook een gevoel van zelfcontrole, wat hen in staat stelt om meer onafhankelijk te worden. Dat uiten ze onder andere door zelf keuzes te maken, zoals per se die blauwe beker te willen bijvoorbeeld. Met een smartphone of iPad voelen ze zich dan ook koning(in) te rijk: ze kunnen zich op eigen houtje bezighouden en daarnaast nog zelf kiezen waarop ze klikken en wat ze willen zien.

Lees ook: Verplicht leesvoer: De impact van jóuw schermtijd op je kindje

Bovendien is rond dezelfde leeftijd de aandachtspanne van een peuter groter geworden – die groeit zo’n 3 à 5 minuten per jaar - waardoor hij nu lang genoeg stil kan blijven zitten om zich gedurende die tijd op een grotere verscheidenheid aan activiteiten te concentreren. Dit vermogen om die focus vast te houden zorgt ervoor dat hij met plezier naar hetzelfde kijkt, steeds weer opnieuw, totdat hij het echt begrijpt. Herhaling kan ook bijdragen aan hun gevoel van veiligheid. Kunnen voorspellen wat komt, werkt geruststellend. Peuters hebben ten slotte ook de aanleg om extreem intense interesses te ontwikkelen, zoals voor dinosaurussen of prinsessen bijvoorbeeld, en als je al die zaken combineert, zet dat de deur open voor een obsessie.

Lees ook: De leukste educatieve apps voor peuters (vanaf 2 jaar)

Hoeveel schermtijd is aanvaardbaar?

Over tijdslimieten kan gediscussieerd worden. De American Academy of Pediatrics (AAP) beveelt één uur per dag hoogwaardige inhoud aan voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 5. Maar in een ander onderzoek naar schermgebruik uit de National Survey of Children's Health in het Verenigd Koninkrijk ontdekten experts dat hun welzijn - de band met de verzorger, veerkracht, nieuwsgierigheid en stemming - niet negatief werd beïnvloed door de hoeveelheid schermtijd. Misschien kunnen we dan de limiet van 1 uur rekenen als richtlijn, maar niet onwrikbare regel? Je kind op moeilijke dagen eens wat langer laten kijken, is niet nefast.

Lees ook: Apps die de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren

Zorg er wel voor dat wat je peuter bekijkt, overeenkomt met zijn huidige interesses, vaardigheden en capaciteiten. Controleer of de inhoud geschikt is voor zijn leeftijd en hem ook aanmoedigt om actief met jou of iemand anders in contact te komen om zo de sociale betrokkenheid te stimuleren. Stel ook vragen en leg verbanden met de echte wereld om de schermtijd op een positieve manier te benutten.

Lees ook: Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram