Watervrees: ‘mijn peuter wil niet in bad’

123_m_bad_baby_peuter.jpg

dossier

Tot voor kort ging je baby of peuter nog met plezier in bad of douche, maar plots reageert die hysterisch als je de kraan openzet? Veel kinderen krijgen te maken met watervrees. Waar komt die angst vandaan en wat kan je doen? 


Lees ook: Verlatings- of scheidingsangst bij baby en peuter

Waarom is mijn peuter bang in bad?

Tussen 18 maanden en 2,5 jaar krijgt een kind nieuwe angsten. Plots is hij bang voor de kat, heeft hij schrik van een schaduw en krijg hij te maken met watervrees. 

Die watervrees hangt vaak samen met de zindelijkheidstraining. Het kind ziet zijn uitwerpselen met een hard geluid in de toiletpot verdwijnen, en vreest dat het bad hém op dezelfde manier kan opslokken. Er kan een trigger zijn voor deze nieuwe fobie. Een voorwerp dat in het water drijft bijvoorbeeld (haar, uitwerpselen, stof, speelgoed…) of een slechte ervaring, zoals te warm of te koud water, een val in het water, zeep in de ogen, een valse start bij het drinken uit een beker… Of misschien is een broertje of zusje met wie je kleintje het bad deelt beginnen gillen als er shampoo in zijn of haar oogjes kwam? Het kan zijn dat jouw peuter zich dat moment herinnert en daardoor zelf angstig wordt.

Rond de leeftijd van 2 beseffen kinderen bovendien vaak dat ze onder water niet kunnen ademen. Als je ze als ouder blijft vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn, omdat ze kunnen verdrinken of uitglijden, kan dat ervoor zorgen dat ze zelf een angst ontwikkelen. 


Lees ook: Wat als je kind niets lust (behalve appelmoes)?

Wat doen als mijn kind plots bang is in bad?

123m-baby-bad-22-5.jpg
  • Dwing hem niet. Als je baby of peuter bang is, is er niets ergers dan hem of haar dwingen in bad te gaan. Het is traumatisch en maakt de situatie eerder erger dan beter.
  • Doe het rustig aan: als je kind bang is voor een vol bad, bied dan aan om hem of haar erin te laten als het bad vol moet. Je kunt ook een minder vol bad proberen, met maar een klein beetje water. Zit baby eindelijk in bad? Laat hem er niet te lang in als hij angstig is. Geef hem de tijd om weer te wennen aan de ruimte.
  • Leid hem af : met nieuw badspeelgoed, door hem aan het lachen te maken, door muziek te spelen, door zijn aandacht op iets anders te vestigen... Er bestaan badboekjes: begin met het verhaaltje voordat ze in bad gaan en lees net zo lang totdat ze ermee instemmen om in het water te gaan.
  • Sla het bad over... maar niet het toilet! Er zijn andere manieren om je kind te wassen. Je kunt hem of haar natuurlijk een douche aanbieden. Let wel op de sterkte en temperatuur van de straal. Laat baby zijn handje onder de douchekop steken en spelen met de straal, maak dan geleidelijk zijn onderlichaam nat, zijn rug en uiteindelijk de rest van zijn lichaam. Anders kan een kleine kattenwasbeurt met een handschoen voldoende zijn. Als je kind bang lijkt voor water, stel dan voor dat hij zich wast bij de wastafel. Hij begint met zijn handen en maakt daarna zelf zijn gezicht nat met de handschoen.
  • Verander je routine: als 's avonds baden geen plezier meer is, probeer dan 's ochtends te baden. Indien mogelijk op een dag dat je tijd hebt. Je baby is dan misschien minder moe van de dag en kan zich beter ontspannen.
  • Begeleid hem: als je je op je gemak voelt, kun je voorstellen dat je kind samen met jou in bad gaat. Als hij weigert, dring dan niet aan. Hetzelfde geldt voor broertjes en zusjes: als je je oudere broer in bad ziet, kan dat hem aanmoedigen om weer mee te gaan, maar dwing hem niet als je voelt dat hij terughoudend is, zelfs als hij heel graag wil.
  • Praat met hem: Stel je peuter tijdens al deze fases gerust. Vertel hem bijvoorbeeld hoe fijn het voelt om een warme stroom water op zijn rug te hebben. Praat in positieve bewoordingen over het bad: een lekker warm bad voelt zo goed! Als jij je ontspant en je niet opwindt, zal je kleintje zich ook meer ontspannen. Als je baden vreselijk vindt en het een echte stress voor je wordt, probeer het dan aan iemand anders over te laten.


Lees ook: Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram