Wat kan je doen om je deeg te helpen rijzen?

123-h-brood-rijzen-12-20.jpg

nieuws

Ben je een liefhebber van een zelfgebakken broodje? En gebruik je graag verse of gedroogde gist?
Dan moet je het deeg de tijd geven om voldoende te rijzen. En je kunt daarbij een handje toesteken!

  • Gist heeft suiker nodig om koolzuurgas (belletjes) te vormen die het deeg omhoogduwen waardoor het gaat rijzen. Na het bakken zijn die belletjes (en ook de alcohol die door de gist gevormd wordt) verdampt. Het resultaat dat je overhoudt is een luchtig brood.
    Gebruik je weinig koolhydraatrijke (bv. bloem of meel) of suikerhoudende producten in je deeg, voeg dan een lepeltje suiker toe aan de gist die je oplost in lauw water. Na een kwartier komt er leven in de brouwerij en begint het mengsel vanzelf te schuimen.
  • Deeg houdt niet van tocht. Daarom dek je het best af met een keukenhanddoek of plastiekfolie voor je het laat rijzen.
  • Deeg heeft ook warmte nodig om zijn volume te verdubbelen. Je kunt daarbij een handje toesteken, zeker als het wat frisjes is, door het in de oven te parkeren. Schuif het afgedekte deeg in het midden van de oven en zet een pan met kokend water op de bodem. De warmte en de vochtigheid zullen je deeg helpen om zijn werk te doen. De oven zet je uiteraard niet aan.   

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram