Patiënten met artritis, inflammatoire darmziekten en psoriasis lopen verhoogd risico bij griep
nieuws
Artritis, inflammatoire darmziekten en psoriasis zijn chronische ontstekingsziekten. Ze treffen de gewrichten (artritis, ziekte van Bechterew, Lupus...), de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) en de huid (psoriasis).
Patiënten die lijden aan een dergelijke ontstekingsziekte vertonen veranderingen in het immuunstelsel en behoeven bovendien vaak een onderhoudsmedicatie die invloed kan hebben op de immuunweerstand. Behandelingen die de afweer kunnen onderdrukken zijn onder meer cortisone, methotrexaat, azathioprine en nieuwere medicijnen zoals TNF-blokkers. Patiënten met een chronische ontstekingsziekte, en in het bijzonder deze onder immunotherapie, zijn vatbaarder voor infecties. Bovendien kunnen infecties bij deze patiëntengroep ernstiger verlopen, en zijn alarmsymptomen zoals koorts soms minder uitgesproken.
Indien u zulke medicatie moet nemen, dan behoort u tot de risicogroepen voor de griep A/H1N1 (Mexicaanse griep).
Aanbevolen wordt om u preventief te laten vaccineren tegen de seizoensgriep (vanaf begin oktober) en tegen de Mexicaanse griep (mogelijk vanaf begin november) en bij griepsymptomen (zoals koorts, spierpijn en hoesten) tijdig de huisarts te raadplegen. Wanneer ze door de griep A/H1N1 getroffen worden, komen deze patiënten ook in aanmerking voor behandeling met antivirale middelen.