Gerelateerde artikels
Beweging bevordert herstel darmkankerpatiënten
nieuws
Darmkankerpatiënten die na verwijdering van de tumor meer gaan bewegen dan voorheen, lijken zes maanden na de operatie een grotere kans te maken op fysiek herstel. Beweging voor de operatie heeft opvallend genoeg geen invloed op dit herstel.
Het leven van mensen die een operatie ondergaan om een tumor uit de darm te verwijderen, verandert meestal ingrijpend. Psychisch, sociaal en natuurlijk fysiek. Een groot deel van deze mensen komt niet meer op het oude niveau terecht. Patiënten zijn vaak heel moe, ze hebben een wond en ook psychisch doet zo’n diagnose natuurlijk veel. Voor veel mensen is het lastig meer te bewegen. Eerder internationaal onderzoek wijst uit dat mensen die in het algemeen fysiek actief zijn, beter lichamelijk blijven functioneren. Zou extra beweging het herstel na een operatie ook kunnen bevorderen, vroegen onderzoekers van Wageningen University & Research zich af.
In de COLON studie is onder andere gevraagd naar lichamelijke activiteiten voor en na het verwijderen van de tumor. Hoeveel tijd wandelden, fietsten en tuinierden ze bijvoorbeeld per week. Uit de antwoorden van 327 participanten blijkt dat 46 procent van de mensen na zes maanden fysiek weer herstelden na een operatie. De mensen die hun fysieke inspanningen na de operatie vergrootten – 25 procent van het totaal - hadden 43 procent meer kans op herstel ten opzichte van de mensen die hun fysieke activiteiten na de operatie niet veranderden. Opvallend is dat het helemaal niet uit maakt of de mensen voor de operatie ook fysiek actief waren. Als ze hun beweging maar opvoerden.’