Nieuw geneesmiddel voorkomt herval borstkanker

nieuws Nieuw onderzoek bevestigt dat het geneesmiddel Anastrozole (Arimidex®) efficiënter is dan Tamoxifen in de behandeling van postmenopauzale vrouwen met hormoongevoelige borstkanker (ATAC 100, The Lancet Oncology, januari 2008, www.ATAC100.com). Volgens het onderzoek is anastrazole efficiënter dan Tamoxifen om te voorkomen dat de kanker terugkeert na een borstoperatie, en heeft het geneesmiddel ook weinig bijwerkingen en wordt het goed verdragen. Volgens de onderzoekers is anastrozole dan ook het eerste keuze geneesmiddel dat na een borstoperatie moet voorgeschreven worden als adjuvante therapie om terugkeer van de tumor te voorkomen. Nu wordt dit geneesmiddel gebruikt bij vrouwen die niet meer reageren op de traditionele Tamoxifen-behandeling of die na een adjuvante therapie met Tamoxifen toch een nieuwe tumor ontwikkelen.
Anastrozole behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend zijn onder de naam "aromatase remmers" . De blokkering van aromatase heeft tot gevolg dat de aanmaak van oestrogeen in sommige weefsels als de vetcellen wordt verhinderd. Op die manier wordt het oestrogeengehalte van de patiënt verminderd en kan oestrogeen zijn tumorstimulerende invloed niet meer uitoefenen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram