Thiazidediuretica zijn te verkiezen als startbehandeling voor hypertensie

nieuws De Antihypertensive and Lipid-Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial (ALLHAT) is een belangrijke studie over antihypertensieve behandeling. Deze grootschalige studie bij meer dan 33.000 hypertensieve patiënten die nog minstens één andere cardiovasculaire risicofactor hadden, vergeleek het diureticum chloortalidon met de calciumantagonist amlodipine en de ACE-inhibitor lisinopril over een gemiddelde periode van ongeveer 5 jaar.
De ALLHAT-studie had als primair eindpunt de combinatie van fataal coronair hartlijden en niet-fataal hartinfarct.
In tweede instantie werd ook gekeken naar de totale mortaliteit, fataal en niet-fataal cerebrovasculair accident (CVA), gecombineerd coronairlijden en gecombineerd cardiovasculair lijden.
Er was geen verschil wat het primair eindpunt betreft tussen de drie behandelingsgroepen. Ook de totale mortaliteit, het optreden van CVA en gecombineerde hart- en vaataandoeningen verschilden niet tussen de groepen, en wanneer er verschillen waren, was het resultaat gunstiger voor chloortalidon.

Vroegere studies toonden reeds duidelijk de waarde van diuretica (waterafdrijvende geneesmiddelen) als antihypertensiva en het effect ervan op de preventie van cerebrovasculaire accidenten. Het effect op coronairlijden leek tot nog toe minder duidelijk. Dit werd dan verklaard door een metabool effect van deze diuretica, en vormde nogal eens een reden om eerder andere antihypertensiva als ACE-inhibitoren en calciumantagonisten te gebruiken.

De toch wel verrassende uitkomst van deze studie is dat het diureticum, dat zeker de goedkoopste behandeling is, ook de beste bescherming biedt door preventie van belangrijke cardiovasculaire aandoeningen.
Deze studie vormt een overtuigend bewijs dat thiazidediuretica te verkiezen zijn als eerste keuze voor de startbehandeling van hypertensie, zeker in vergelijking met de duurdere calciumantagonisten en de ACE-inhibitoren.
Bron: Folia Pharmacotherapeutica, december 2002


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram