Kan je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt?

dossier Het is heel normaal dat een baby nu en dan huilt. Ook een huiluurtje is geen reden tot paniek, al leidt het uiteraard wel tot een gevoel van onmacht en frustratie bij mama en papa. Pas bij de 3-3-3-regel, is er sprake van een huilbaby. Er zijn wel een aantal zaken die je kan proberen om het huilen te verminderen.

Sluit medische oorzaken uit

Huilen kan wijzen op een medisch probleem. Je kindje kan bijvoorbeeld last hebben van reflux, maag- en darmklachten of een infectie. In zo’n geval kan het huilen ook wat anders klinken, met een hele hoge stem bijvoorbeeld, en dan is het geluid ook iets doordringerder. Je kleintje huilt dan ook de hele dag door, zonder dat er sprake is van een avondpiek of een wijziging in het huilgedrag. Als je een van deze signalen vaststelt, raadpleeg je best even de huis- of kinderarts.

Herken signalen

Baby’s huilen om verschillende redenen. Er zijn bepaalde gedragingen die baby’s gebruiken om aan te tonen waarom ze huilen. Als je deze signalen kan herkennen, weet je dus wat er aan de hand is en kan je ook sneller ingrijpen om het huilen te doen stoppen. Een baby die honger heeft, zuigt bijvoorbeeld op zijn vuistjes. Wanneer je baby moe is, gaat hij geeuwen of in zijn oogjes wrijven. Hij kan ook huilen, omdat hij last heeft van verlatingsangst, of omdat iemand vreemd in de buurt is.

Voeding of voedingstechniek

In sommige gevallen kan het huilen ook aan de voeding liggen. Je baby kan bijvoorbeeld een koemelkallergie of -intolerantie hebben. Ga in elk geval niet te snel minder maaltijden aanbieden om huilen te voorkomen. Als je borstvoeding geeft, let er dan zeker op dat je de baby correct aanlegt. Als je flesvoeding geeft, controleer dan een paar zaken: is de speenopening aangepast aan de melkformule? Het is sowieso beter om meer kleinere maaltijden te geven dan minder grotere maaltijden.

Zorg voor rust en regelmaat

Een baby heeft tijd nodig om een bepaalde regelmaat te leren kennen en er zich goed bij te voelen. Wanneer ouders te snel van troosttechniek veranderen, en zowat alles gaan uitproberen, is het leven voor de baby niet voorspelbaar, en dat kan hem onzeker maken, waarop hij dan weer reageert met huilen. Een vaste dagindeling, een vaste manier van baden, van te slapen leggen enzovoort kunnen de baby rustiger maken. Rituelen inbouwen is dus wel belangrijk.

Inbakeren

Bij inbakeren wikkel je je kindje in doeken voor hij gaat slapen. Doordat hij minder kan bewegen, is hij rustiger, slaapt hij beter en huilt hij minder. Vraag wel raad aan een deskundige als je hiermee wil beginnen. Lees ook: Is mijn baby een huilbaby? Waarom huilt een baby? 8 tips om je huilende baby te kalmeren Alle slaaptips voor baby's op een rij Auteur: Axelle Brants


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram