Is mijn baby een huilbaby?

dossier Alle baby’s huilen. Het is hun manier om je te vertellen dat ze honger hebben, dat het tijd is om hun pamper te verversen of nog wat anders. Zelfs een huiluurtje is normaal, al kan het best frustrerend zijn voor mama en papa als je hun kindje ontroostbaar blijkt of opvallend vaak huilt.

Wat is normaal huilgedrag?

Meestal vindt huilen geconcentreerd plaats tijdens de zogenaamde huiluurtjes. Een groot deel van de huilepisodes vindt plaats in de late namiddag en de avonduren (tussen 16 en 22 uur). Wat normaal huilgedrag is voor een baby verschilt per leeftijd. Vlak na de geboorte huilt een baby een uur tot een uur en half per dag. Als je kindje zes weken oud is, zal hij een piek bereiken, dan huilt hij twee tot twee uur en half per dag. Na de derde maand vermindert het huilen spontaan tot gemiddeld anderhalf uur per dag. Vanaf die leeftijd huilen baby’s minder en ook de huilepisodes komen minder frequent voor. Vooral ’s nachts huilt een baby dan minder. Deze daling heeft te maken met de grotere capaciteit van het kind om met huilen te stoppen en het beter kunnen omgaan met de omgeving, het feit dat er minder frequent ’s nachts gevoed wordt en dat de baby leert doorslapen. Het huilpatroon blijft dan stabiel gedurende het verdere eerste levensjaar. Hoe een baby huilt is erg afwisselend, dat kan gaan van zachtjes huilen of jengelen tot intens huilen of zelfs krijsen. Soms begint het huilen erg abrupt en stopt het dan ook opeens erg plots. Bij het huilen zijn er niet altijd tranen, maar een baby die weent kan rood zijn in zijn gezicht, zijn beentjes optrekken, last hebben van windjes en/of boertjes laten.

Wanneer is er sprake van een huilbaby?

Om de ‘diagnose’ te stellen, hanteren we de 3-3-3-regel. Een baby die langer huilt dan 3 uur per dag, en dit minstens 3 dagen per week, gedurende 3 opeenvolgende weken, volgt de normale rijpingscurve niet. In dat geval kan men spreken van excessief huilen of een ‘huilbaby’. Zij blijven dus ontroostbaar huilen zonder aanwijsbare reden. Ongeveer bij 10 tot 30% van de zuigelingen onder de 4 maanden is er effectief sprake van excessief huilen. Meestal beginnen deze huilbuien enkele weken na de geboorte. Ze kunnen de hele dag en de hele nacht duren. Meestal verdwijnt het overmatig huilgedrag spontaan op 4 à 5 maanden. Sommige baby’s blijven echter nog enkele maanden langer doorhuilen.

Wat kan je doen als je baby een huilbaby blijkt?

Een pasklare oplossing is er helaas niet. Al zijn er wel enkele zaken die je kan proberen om het huilen te verminderen. We hebben ze opgelijst in dit artikel. Lees ook: Kan je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt? Waarom huilt een baby? 8 tips om je huilende baby te kalmeren Mama Nathalie over haar huilbaby: "Ik kon niet meer" Auteur: Axelle Brants


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram