Vermindert borstvoeding kans op autisme?

nieuws Volgens onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in het Duitse Leipzig zou borstvoeding de ontwikkeling van autisme kunnen voorkomen. Oorzaak is het 'knuffelhormoon' oxytocine dat in de moedermelk zit. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS (www.pnas.org).

De studie onderzocht 98 baby's van zeven maanden oud. Sommigen kregen exclusief borstvoeding, de anderen kregen ook flesvoeding. Via genetisch onderzoek werd nagegaan welke baby's drager waren van een afwijkend gen CD38 dat het risico op autisme verhoogt én gelinkt is aan lage niveaus van het knuffelhormoon.

Alle baby's kregen plaatjes te zien met gezichten met verschillende gezichtsuitdrukkingen. Doel was zien of de baby's de sociale vaardigheid bezaten om emoties te herkennen. De baby's die het risico-gen voor autisme droegen vertoonden een hogere voorkeur voor blije gezichten en waren minder gecharmeerd van boze gezichten wanneer zij gedurende een lange periode borstvoeding hadden gekregen. Kinderen die het gen ook droegen maar die minder lang borstvoeding hadden gekregen, vertoonden deze voorkeur niet. De baby's hebben dus baat bij langere borstvoeding, aldus de onderzoekers. Borstvoeding zou prosociale neigingen kunnen stimuleren bij baby’s met genetische risico’s voor autisme, zeggen de onderzoekers.


Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram