Oorzaken allergieën ontrafeld
nieuws
Uit onderzoek aan het UZ Gent blijkt dat allergieën het gevolg zijn van herkenning van allergenen door dendritische cellen. Deze cellen zijn een soort alarmcellen; zij detecteren lichaamsvreemde stoffen en zorgen er samen met de slijmvliescellen voor dat een allergie in gang wordt gezet. Het onderzoek toonde aan dat sommige dendritische cellen een allergische reactie ook kunnen afremmen. Het onderzoek zorgt ervoor dat we nu ook meer weten over de rol van genetische risicofactoren en omgevingsfactoren. Zo kunnen sigarettenrook, virale infecties en luchtvervuiling met fijn stof ervoor zorgen dat iemand een allergie of astma ontwikkelt.
De oorzaak hiervan ligt onder meer bij de verregaande hygiëne van vandaag. Doordat we zo schoon leven, worden we tegenwoordig nog weinig geconfronteerd met ernstige infecties, die nodig zijn om ons afweersysteem correct af te stellen. Zonder infectiedruk kan het immuunsysteem reageren op onschuldige dingen zoals allergenen in de lucht.
Het uiteindelijke doel is het ‘heropleiden’ van het afweersysteem, zodat het weer normaal gaat reageren op bijvoorbeeld huisstofmijt of graspollen. De dendritische cellen spelen ook een rol in het onderhouden van astma bij een zieke patiënt. Als ze verwijderd worden uit zieke luchtwegen, kan de ontsteking volledig genezen en verdwijnen alle astma symptomen. Op basis daarvan kunnen op termijn ook medicijnen ontwikkeld worden om allergieën en astma tegen te houden.
Prof. Bart Lambrecht ontving voor dit onderzoek zopas de prestigieuze Francqui-Prijs 2014.