Zoekresultaten voor rouw (30 artikels)

Hoe rouw je als nabestaande van een slachtoffer van het coronavirus?

Hoe rouw je als nabestaande van een slachtoffer van het coronavirus? 15/05/2020 - Ben je een dierbare verloren aan de gevolgen van het coronavirus? In normale omstandigheden haal je energie en troost uit contact met anderen. Dat kan nu even niet meer of toch niet op de vertrouwde manier, waardoor je rouwproces raakvlakken kan vertonen met traumatische rouw.

Manu Keirse: 'Mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met dood en verdriet.'

Manu Keirse: 'Mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met dood en verdriet.' 30/03/2023 - Wie het onderwerp ‘rouw, verdriet en verlies’ aankaart, komt al snel bij Manu Keirse terecht, expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg en auteur van verschillende boeken over het thema. Wij vroegen hem waarom mensen het zo moeilijk hebben met verdriet en verlies.

Over rouwverwerking: Verdriet en rouw

5/04/2003 -

Over rouwverwerking: Het leven gaat verder, zeggen ze

1/02/2007 - davidsfonds

Rouw na zelfdoding

14/09/2011 - In België zijn er elke dag gemiddeld zeven zelfdodingen. Onderzoekers gaan er vanuit dat er bij elke zelfdoding minstens 6 nabestaanden direct betrokken zijn.

Vlaams meldpunt voor pre- en perinataal verlies

Vlaams meldpunt voor pre- en perinataal verlies 3/12/2017 - Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen heeft het meldpunt verlies@kinderwens.net gelanceerd. Het meldpunt is bedoeld voor ouders die pre- of perinataal een kind hebben verloren.

Omgaan met een depressie: wat kan je doen als partner?

Omgaan met een depressie: wat kan je doen als partner? 30/01/2023 - Leven met iemand die een depressie heeft is kan heel moeilijk zijn en geeft vaak een psychische belasting. Vaak komen daar ook praktische taken bij die overgenomen moeten worden van de persoon met een depressie.

Wat is een depressie en wat zijn de symptomen?

Wat is een depressie en wat zijn de symptomen? 17/01/2023 - Men gebruikt relatief snel de term 'depressief' voor een toestand waarin iemand zich een beetje down of somber voelt, maar een echte depressie is nog iets anders. Wat zijn de fysieke en mentale symptomen? En kunnen ook kinderen depressief zijn?

"Dit leerde ik van koppels die een zwangerschapsverlies meemaakten"

15/06/2019 -

Rouwexpert Manu Keirse: ‘Je moet verlies niet verwérken, maar eerder overleven.’

Rouwexpert Manu Keirse: ‘Je moet verlies niet verwérken, maar eerder overleven.’ 25/04/2023 - Bij een rouwproces kan een gevoel van onmacht de kop opsteken, waarover rouwexpert Manu Keirse zegt: ‘Het is heel normaal dat je je onmachtig voelt als je over iets niets weet’. Inzicht in het rouwproces kan dus helpen, en dus nodigde hartcoherentiecoach Katrien Geeraerts Manu Keirse uit om zijn inzichten en ervaringen te delen. Haar verslag.

Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal? 18/08/2023 - Communicatie is key in een relatie, maar waarom lijken koppels elkaar soms zo moeilijk te verstaan? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Hoe rouwt een kind en hoe ga je daar best mee om?

Hoe rouwt een kind en hoe ga je daar best mee om? 1/11/2021 - Net zoals een volwassene rouwt ook een kind op zijn eigen manier. Het rouwproces wordt beïnvloed door zijn leeftijd en zijn karakter, maar vaak ook door zijn omgeving. Een luisterend oor, begrip en een lief woord zijn vaak de beste hulp.

Over ouderdom: Ouder worden. Het leven als antwoord.

9/11/2004 -

Emotionele verbondenheid: wat doe je als je niet onder één dak woont?

Emotionele verbondenheid: wat doe je als je niet onder één dak woont? 1/05/2020 - Er zijn heel wat geliefden die momenteel niet bij elkaar kunnen zijn door de coronamaatregelen. Hoe onderhoud je dan je relatie? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Rouwzorg voor ongeboren kind wordt terugbetaald

Rouwzorg voor ongeboren kind wordt terugbetaald 20/01/2017 - Mensen die een kind verloren hebben, kunnen voortaan een beroep doen op zelfstandige vroedvrouwen voor rouwzorg aan huis. Het proefproject start begin 2017 en het Riziv betaalt alle kosten terug.

Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?

Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed? 14/11/2022 - Steeds meer koppels doen aan Sleeping Apart Together, of kortweg SAT. Zorgen betere nachten voor een betere relatie of creëer je zo letterlijk en figuurlijk een afstand? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Waarom we tijdens de quarantaine last krijgen van huidhonger

Waarom we tijdens de quarantaine last krijgen van huidhonger 28/04/2020 - Voor koppels die momenteel fysiek van elkaar gescheiden leven, wordt het moeilijk. Zij kunnen last krijgen van ‘huidhonger’. Maar ook singles en ouderen kunnen dit ervaren. Wat is huidhonger precies? Wanneer steekt het de kop op en wat kan je eraan doen?

Gebroken hart verhoogt kans op hartaanval

13/01/2010 - Mensen die rouwen om het verlies van een geliefde, hebben een zes maal grotere kans op een hartinfarct. Dat blijkt uit een Australische studie.

Wat zijn de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)?

Wat zijn de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)? 16/03/2023 - Een antisociale persoonlijkheidsstoornis valt in dezelfde categorie als een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn toch enkele verschillen. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie. Dit is een fragment uit haar boek Ziek van Liefde, waarin ze toxische relaties ontrafelt.

Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door?

Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door? 8/05/2020 - Eén van de maatregelen in tijden van corona? Blijf in uw kot. Wat wil zeggen dat je ook veel extra tijd met je partner doorbrengt dezer dagen. Hoe haal je het meeste uit jullie tijd samen? En wat als de frustraties naar boven komen? We vroegen het aan een relatietherapeute en seksuologe.

Wanneer zijn we seksueel gezond?

Wanneer zijn we seksueel gezond? 4/09/2023 - In onze huidige maatschappij wordt er heel veel over seks gespraat en wordt seks zonder blikken of blozen getoond. In films, in reclamespotjes, in televisiequizzen, in praatprogramma’s,… Er is heel wat te doen rond seks. Voelt de gemiddelde Vlaming zich ‘bevrijd’, of zijn we oversekst? En wanneer zijn we ‘seksueel gezond’? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Ontrouw: hoe omgaan met overspel in een relatie?

Ontrouw: hoe omgaan met overspel in een relatie? 28/11/2022 - Wanneer ontrouw aan het licht komt, volgt daarop vaak de hamvraag: gaat de relatie dit overleven? Dat kan zeker, vertelt Vanessa Muyldermans. “Als het lukt om na de schok, de pijn en het verdriet, open te staan voor een toekomst samen, kan de relatie er zelfs door groeien." En ze heeft ook enkele tips.

Vormen van psychotherapie: wat is systeemtherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is systeemtherapie? 11/10/2021 - Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die ook wel relatie- en gezinstherapie wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega's betrokken worden bij de therapie.

Psychotherapeute: “Dit leerde ik van koppels die een miskraam meemaakten”

Psychotherapeute: “Dit leerde ik van koppels die een miskraam meemaakten” 30/01/2019 - Psychotherapeute Dove Presnall kreeg zelf te maken met postnatale depressie. Na alles wat ze doormaakte, besloot ze dat haar praktijk een plek moest zijn waar ouders konden opstaan tegen depressie, angsten en oordelen van anderen. Deze vijf dingen leerde ze van koppels die een ongeboren kind verloren hebben, zo vertelt ze aan Huffington Post.

Een open relatie starten: ‘Afspraken maken rond 4 pijlers’

Een open relatie starten: ‘Afspraken maken rond 4 pijlers’ 7/12/2023 - “Steeds meer koppels en individuen tonen interesse in andere relatievormen dan monogame of serieel monogame relaties,” vertelt seksuologe en relatietherapeute Vanessa Muyldermans. Een hype? “Nee hoor, polyamorie bestaat al sinds de prehistorie. We hebben echter lange tijd de mainstream gevolgd, dingen verdrukt en verstopt. De laatste jaren gaan mensen veel bewuster en actiever nadenken over wie ze zijn, hoe ze zich voelen. We zien in dat er meer keuzes zijn dan 1 en 0.”

Zijn hoge verwachtingen, ontrouw en genderverschillen de voornaamste redenen voor een relatiebreuk?

Zijn hoge verwachtingen, ontrouw en genderverschillen de voornaamste redenen voor een relatiebreuk? 16/08/2022 - We legden drie vaak gehoorde stellingen voor aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

10 vragen over depressie

10 vragen over depressie 7/03/2023 - Heel veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een depressie en toch hangt het onderwerp nog steeds wat in de taboesfeer. We zetten tien veelgestelde vragen op een rij.

Verhoogde kans op hartritmestoornis na dood geliefde?

Verhoogde kans op hartritmestoornis na dood geliefde? 21/04/2016 - Uit Deens onderzoek blijkt dat mensen die hun levenspartner hebben verloren een verhoogd risico hebben op een hartritmestoornis. Dat kan leiden tot een beroerte of een hartinfarct.

Mogen we nog seks hebben in de lockdown?

Mogen we nog seks hebben in de lockdown? 21/05/2020 - Liefde en seks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe pakken we dat aan in de lockdown? Mogen we nog seks hebben terwijl we minstens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Interview met Manu Keirse: hoe omgaan met zwangerschapsverlies?

Interview met Manu Keirse: hoe omgaan met zwangerschapsverlies? 4/11/2020 - Ook als je kindje sterft tijdens de zwangerschap, ben je een ouder die een kind verloren heeft. Dat is de visie van Manu Keirse, expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg en auteur van verschillende boeken over deze thema’s.

volgopfacebook

volgopinstagram