Pijnstilling verwijst naar het proces of de benadering om pijn te verminderen of te elimineren, meestal door
medicatie of andere medische behandelingen. Dit kan gaan om het gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen zoals
paracetamol of
ibuprofen, maar ook voorgeschreven medicijnen zoals
opioïden. Naast farmacologische opties kunnen er ook andere benaderingen zijn zoals fysiotherapie, chirurgie, of alternatieve therapieën zoals acupunctuur.
Het doel van pijnstilling is om de kwaliteit van leven te verbeteren door het verminderen van pijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat pijnstilling een complex veld is met mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of aandoeningen. Daarom is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor het kiezen van een pijnstillende behandeling.
dossier
28/02/2023
Als de pijn je te veel wordt, kan een pijnstiller de nodige verlichting geven. Maar hoe navigeer je nu binnen dit hele arsenaal aan pijnstillers? Het is vooral belangrijk dat je een pijnstiller kiest die past bij je klachten.
lees meer »
dossier
28/02/2023
Opiaten zijn pijnstillers die het centrale zenuwstelsel onderdrukken. Veelgebruikte opiaten zijn codeïne en morfine. Opiaten zijn doorgaans veilig en effectief tegen hevige, acute pijn. Maar bij langdurig of verkeerd gebruik kunnen opiaten risico’s en bijwerkingen inhouden.
lees meer »
dossier
30/05/2022
Dry needling is een behandeltechniek in de orthopedische manuele fysiotherapie, waarbij een fysiotherapeut naalden inbrengt op specifieke drukpunten of spieren om zo de pijn te verlichten. De techniek wordt alsmaar populairder, maar een wettelijk kader ontbreekt voorlopig nog.
lees meer »
nieuws
9/05/2022
Onderzoekers hebben een piepklein draadloos implantaat ontwikkeld dat kan ingezet worden als behandeling van chronische pijn, en ook kan helpen bij de ziekte van Parkinson, epilepsie, gehoorverlies en verlamming. Tests bij proefdieren behaalden alvast veelbelovende resultaten.
lees meer »