immuniteit

Kunnen koortsblaasjes gevaarlijk zijn?

nieuws 26/02/2021

Koortsblaasjes rond je lippen kunnen pijnlijk zijn en zien er niet uit, maar ze zijn normaal ongevaarlijk, enkele uitzonderingen daargelaten. Ze zijn wel erg besmettelijk, dus je neemt best enkele voorzorgsmaatregelen in acht om de infectie niet door te geven.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Slaap is cruciaal voor ons immuunsysteem

nieuws 25/06/2020

Een onderzoek toont aan we massaal wakker lagen van het coronavirus. Een aanhoudend slaapgebrek heeft echter wel een impact op ons immuunsysteem, en een sterk afweersysteem is net heel belangrijk als een virus rondgaat.

lees meer »

Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie?

nieuws 11/01/2021

Uit recente Chinese onderzoeken blijkt dat de antilichamen die we ontwikkelen tijdens een corona-infectie maar beperkte tijd voor immuniteit zorgen. Dat is mogelijk geen goed nieuws voor de zoektocht naar een vaccin.

lees meer »

KCE positief over HPV-vaccinatie jongens

nieuws 15/02/2019

Een rapport van het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) geeft een positief advies over de vaccinatie van jongens tussen 9 en 14 jaar met een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV). Intussen heeft de Vlaamse regering beslist om vanaf volgend schooljaar ook jongens van 12 jaar gratis te vaccineren.

lees meer »

Hiv in België: feiten en cijfers

nieuws 26/12/2018

In 2017 werden in België 890 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Dat stemt overeen met 2,4 diagnoses per dag. Naar schatting leefden in 2017 18.908 mensen met hiv in België. Dat zijn 1,7 mensen per 1.000 inwoners. 2.059 mensen weten nog niet dat ze hiv hebben.

lees meer »

Nieuwe generatie immunotherapie voor kanker wordt sneller terugbetaald

nieuws 13/02/2017

In ons land was de tegemoetkoming voor de nieuwe types immunotherapie tot eind 2016 voorbehouden voor patiënten met een vergevorderd melanoom. Sinds 1 januari 2017 werd een versnelde procedure ingevoerd die tegemoetkoming voor immunotherapie ook mogelijk maakt voor patiënten met long- en nierkanker en met een Hodgkin-lymfoom.

lees meer »

Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie

nieuws 28/11/2016

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat een ontsteking in zogenaamde steuncellen kan leiden tot genetische schade in stamcellen, en zo kan bijdragen aan kwaadaardige verandering van weefsel.

lees meer »

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen
dossier 23/09/2022

Vrouwen hebben gemiddeld vijf keer meer kans op een reumatische systeemziekte dan een man. Een systeemziekte, een zeldzame vorm van reuma, is een auto-immune aandoening: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam en naast de spieren en gewrichten kunnen ook organen aangetast worden.

lees meer »

Aanwijzingen dat BPA effect heeft op immuunsysteem

nieuws 13/03/2020

Uit onderzoek van het Nederlandse RIVM blijkt dat bisfenol A (BPA) mogelijk een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem. Als gevolg daarvan zal de European Food Safety Authority EFSA in 2017 het niveau voor veilige blootstelling voor BPA opnieuw beoordelen.

lees meer »

Nagelbijten en duimzuigen beschermt tegen allergie

nieuws 12/08/2016

Kinderen die op jonge leeftijd op hun nagels bijten of op hun duim zuigen zouden minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

lees meer »

Een sterk gestel zit in de genen

nieuws 9/08/2016

Hoe kan het dat de een vrolijk rondloopt terwijl de ander snottert of ziek in bed ligt? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met bepaalde genen die een rol spelen bij de afweer van mensen tegen bacteriën en schimmels.

lees meer »

Wordt anorexia veroorzaakt door een infectie?

nieuws 6/06/2016

Volgens onderzoekers van de Britse Lancaster University in het wetenschappelijke tijdschrift Medical Hypotheses zou een foutje in het immuunsysteem na een bacteriële of virale infectie aan de basis liggen van de eetstoornis anorexia, en mogelijk ook van het prikkelbare darmsyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom.

lees meer »

Meer kans op astma en diabetes na een keizersnede?

nieuws 5/02/2021

Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om ziekten als astma en diabetes te ontwikkelen. Dat zou te maken hebben met de eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen en die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.

lees meer »

Immuunstoornissen: het verhaal van Krista

mijn verhaal 22/05/2016

Een op de 2.000 Belgen lijdt aan een vorm van PID (Primaire Immuundeficiëntie) en toch is er geen kat die er ooit al over gehoord heeft. De gevolgen van de ziekte kunnen zeer ingrijpend zijn en leiden tot amputatie of andere onomkeerbare orgaanschade. In het slechtste geval kan een immuundeficiëntie zelfs levensbedreigend zijn!

lees meer »

Versterkt zingen in koor immuunsysteem van kankerpatiënten?

nieuws 22/04/2016

Eén uur zingen in een koor versterkt het immuunsysteem, vermindert stress en heeft een positief effect op het gemoed en de gezondheid bij kankerpatiënten en hun verzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië van Tenovus Cancer Care en de Royal College of Music.

lees meer »

Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

nieuws 12/04/2019

Ongeveer 10 à 20 % of zowat 3 miljoen Belgen zou in mindere of meerdere mate aan een allergie voor pollen of hooikoorts (met een moeilijk woord pollinose, seizoensgebonden allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis) lijden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram