immuniteit

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis
dossier 24/08/2022

De ziekte of het syndroom van Reiter is een vorm van ontstekingsreuma of reactieve artritis. Dat is een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen (urethritis) of geslachtsorganen, zoals een baarmoederontsteking (cervicitis).

lees meer »

HPV-vaccin: één dosis is waarschijnlijk genoeg

nieuws 15/07/2022

Een dosis humaan papillomavirusvaccin (Cervarix) geeft mogelijk dezelfde bescherming tegen HPV-infecties als twee en drie doses. Dat blijkt uit recent onderzoek bij meer dan 26.000 gezonde vrouwen tussen 14 en 25 jaar,

lees meer »

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen
dossier 14/04/2015

Amandelen maken deel uit van het lymfkliersysteem en houden binnendringende ziektekiemen tegen. Zij bestrijden als een soort poortwachters de ziektekiemen die door de neus en de mond willen binnendringen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Leven zonder milt of met een slecht werkende milt (asplenie)

dossier 9/06/2021

Men kan perfect leven zonder of met een slecht werkende milt. Mensen die geen milt hebben of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie), zijn echter zeer kwetsbaar voor infecties, die zeer ernstig (‘fulminant’) kunnen verlopen. Ze moeten dan ook speciale maatregelen nemen om zich daartegen te beschermen.

lees meer »

Splenectomie: verwijderen van de milt

dossier 11/07/2022

De milt is een vuistgroot orgaan in de vorm van een koffieboon, dat linksboven in de buikholte ligt, tussen lever en maag, vlak onder de ribbenboog. Het is een kwetsbaar orgaan dat enigszins beschermd wordt door de onderste ribben.

lees meer »

Waarom is griep erger bij zwangere vrouwen?

nieuws 24/05/2022

In ons land worden alle zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogde kans op een infectie en de infectie kan ernstiger zijn.

lees meer »

Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen?

nieuws 21/09/2015

Er bestaan verschillende types van Hiv-test. Omdat het enkele weken duurt vooraleer uw lichaam na een besmetting antistoffen aanmaakt die door een test kunnen worden vastgesteld, heeft het geen zin om daags na risicoseks een hiv-test te doen.

lees meer »

Wereld PI-week (22-29 april)

nieuws 8/07/2022

1 op de 1000 Belgen lijdt aan primaire immuundeficiëntie (PI). Doordat deze aandoening weinig bekend is, wordt ze niet altijd herkend door artsen. Toch is een tijdige en correcte diagnose van groot belang voor de patiënt.

lees meer »

Roken verandert genen

nieuws 5/12/2019

Dat roken slecht is voor de gezondheid, wordt tegenwoordig algemeen aanvaard. Zo is bekend dat rokers een verhoogde risico hebben op allerlei kankers en diabetes, en dat hun immuniteit en hun spermakwaliteit minder goed is dan niet-rokers.

lees meer »

Functionele genezing hiv-infectie

nieuws 13/02/2014

Bij negen op de tien seropositieven die elke dag hiv-remmers nemen, kunnen we het virus volledig onderdrukken. Toch blijft het virus latent in het lichaam aanwezig en duikt het weer op zodra de medicatie niet meer wordt ingenomen.

lees meer »

Internationale AIDSDAG

nieuws 5/08/2019

Wanneer is een HIV-test aan te raden? Indien u zich zorgen maakt over een mogelijke HIV-infectie kunt u best overleggen met uw huisarts of een gespecialiseerd centrum of een hiv-test nodig is.

lees meer »

Teken verspreiden nieuwe bacterie

nieuws 6/07/2022

Vier procent van de Nederlandse teken draagt de bacterie Borrelia miyamotoi. Tot op heden was het niet bekend dat mensen in Nederland door tekenbeten worden blootgesteld aan deze nieuwe bacterie.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram