Mensen met psoriasis mogen gerust zwemmen

Laatst bijgewerkt: October 2008 | 1 reacties

tips Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. De huiduitslag komt vooral voor op de hoofdhuid, de strekzijde van knieën en ellebogen, de onderkant van de rug, de benen en armen, de handen en voeten, de lichaamsplooien en het gezicht (vrij zeldzaam). Een veralgemeende vorm over het hele lichaam is zeldzaam.
De ziekte komt dikwijls familiaal voor. Er bestaat ongeveer 10 procent kans dat een kind psoriasis krijgt indien één ouder psoriasis heeft; 50 procent kans indien beide ouders psoriasis hebben. Bij één patiënt op drie breekt psoriasis door tijdens de adolescentie.

Een groot misverstand over psoriasis is dat veel mensen denken dat het besmettelijk is. Het gevolg is wel eens onhandige reacties en onbegrip bij zwembadgasten. Psoriasis is echter niet besmettelijk. Anderzijds schamen veel (jonge) psoriasispatiënten zich omdat in zwemkleding iedereen hun huiduitslag kan zien. Uit studies blijkt dat psoriasis voor 1 op 3 patiënten de reden is waarom hij / zij geen sport meer beoefent.
Kinderen en volwassenen met psoriasis mogen gerust gaan zwemmen. Wanneer de kwaliteit van het zwemwater goed is en de chloordosering niet te hoog ligt, zal zwemmen de psoriasis niet verergeren. De psoriasis zal meestal zelfs verbeteren door het nemen van zoutwaterbaden in combinatie met zonlicht.

Psoriasispatiënten moeten wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen.
• Breng vooraf een vochtinbrengende crème aan,
• Blijf niet te lang in het water. Aan te raden is ongeveer 20 - 30 minuten.
• Voorkom lichte beschadiging van de huid. Wees dus bijvoorbeeld voorzichtig met glijbanen. Een schaafwondje of een klein sneetje kan psoriasis verergeren. Psoriasis-plekken bloeden erg snel.
• neem achteraf een douche om irriterend chloor, chemicaliën of zout van de gevoelige huid te spoelen. Te veel zeewater en chloor of chemicaliën in zwembaden kan jeuk en kloofjes veroorzaken.
• Droog je grondig af na het douchen: gebruik een zachte handdoek; deppen is beter dan wrijven. Breng daarna opnieuw en royaal een vochtinbrengende crème aan (en bij zon een zonnefilter om de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen).
Meer info: www.psoriasis-vl.be


verschenen op : 30/11/2010

1 reacties

zwemmen met psoriasis kan

door Anja, 4 May 2012 om 09:46

Fijn om te lezen, dat ik gewoon met mijn kinderen kan gaan zwemmen met psoriasis en dat het niet besmettelijk is. Bedankt voor het bericht, Groet, Anja

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub