Kromme vingers / Ziekte van Dupuytren

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 37 reacties

dossier

De ziekte van Dupuytren, voor het eerst beschreven door de Parijse chirurg Dr.Guillaume Dupuytren in 1831, wordt gekenmerkt door het ontstaan van harde knobbels ( nodules van fibreus weefsel) in de handpalm. Deze knobbels kunnen uitgroeien tot strengen die de vingers gebogen houden (klauwhand).

De pink en de ringvinger worden het vaakst aangetast. In een vergevorderd stadium kunnen die tot tegen de handpalm kleven. Ook de duim is soms getroffen. Die buigt meestal niet naar binnen, maar gaat tegen de wijsvinger aanleunen.

123-hand-dupuytren-11-17.jpg
De snelheid waarmee de ziekte evolueert, verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Sommige mensen lopen twintig jaar rond met een onschuldig knobbeltje in de handpalm, anderen ontwikkelen in een paar maanden een echte klauw.

Ontstaan

Twee procent van de bevolking lijdt aan de ziekte van Dupuytren. Tachtig procent van de patiënten zijn mannen. Zij ontwikkelen de aandoening meestal pas na hun vijftigste, vrouwen na hun zestigste. Er is duidelijk een erfelijke component: vaak zijn er meerdere patiënten in één familie. Daarnaast kunnen verschillende factoren bijdragen tot het ontstaan van de ziekte, waaronder diabetes, epilepsie, alcoholisme, roken en ernstige verwondingen van de hand. De precieze oorzaak van de aandoening is niet bekend.

Behandeling

Indien het eerste gewricht van de vinger gebogen komt te staan dient de streng verwijderd te worden om verstijving te voorkomen. Als het gewricht al zeer sterk geplooid staat, kan men geen volledige strekking meer garanderen.
Te vroeg opereren is af te raden, aangezien een ingreep in sommige gevallen het woekerproces in het bindweefsel juist in gang zet. Voor een percutane naaldfasciotomie geldt dan weer hoe vroeger je behandelt, hoe beter de resultaten.
Een groot aantal patiënten ontwikkelt binnen de vijf jaar opnieuw strengen. Vaak zijn die wel minder uitgesproken, zodat opnieuw behandelen niet nodig is.

Chirurgie

123-chir-hand-hecht-dupuytr-11-171.jpg

Het type ingreep is afhankelijk van de aard en de ernst van de symptomen.
Bij sommige vormen volstaat het om onder lokale of volledige verdoving kleine insnijdingen in de strengen te maken en er op verschillende plaatsen een centimeter tussenuit te halen. In ernstiger gevallen moet het aangetaste weefsel volledig verwijderd worden.

Na de ingreep krijgt u meestal een kleine gipsspalk die de vinger in gestrekte stand houdt. Deze spalk wordt na een paar dagen vervangen door een afneembaar strekapparaat. Dit apparaat moet u de eerste drie weken overdag en 's nachts dragen, daarna nog eens drie weken alleen 's nachts. De draadjes worden na veertien dagen verwijderd.
Bij een uitgebreide ingreep duurt het herstel lang, maar is de kans dat de symptomen terugkeren kleiner. De meeste patiënten zijn vier tot zes weken arbeidsongeschikt.
Het is belangrijk om na de operatie zo snel mogelijk te revalideren (oa. vingeroefeningen).

Percutane naaldfasciotomie

Percutane naaldfasciotomie is een niet-chirurgische behandeling van de ziekte van Dupuytren. Of een patiënt ervoor in aanmerking komt, is afhankelijk van de aard en het stadium van de ziekte. Hoe vroeger de patiënt zich laat behandelen, hoe beter het resultaat.
De arts maakt de strengen in de handpalm los door met een naald stervormige of op- en neergaande bewegingen te maken in het aangetaste weefsel.

Wanneer voldoende vezels van de fibreuze koord doorgehaald zijn, kan deze, met behulp van een eenvoudige beweging voorzichtig overgetrokken worden. Vervolgens herwint de betreffende vinger zijn normale strekstand. Een elastisch verband dient gedragen te worden gedurende 2 dagen en is vaak de enige vorm van nazorg. Een vinger wordt in principe rechtgezet in één zitting, soms in twee zittingen.
De patiënt moet de vingers verschillende keren per dag strekken en het losgemaakte weefsel masseren.
Een voordeel van de therapie is dat er geen littekenweefsel ontstaat en dat de patiënten hun hand snel weer kunnen gebruiken. De meesten kunnen na een tweetal dagen weer aan het werk.

Behandeling met inspuitingen

Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is de bindweefselstrengen op te lossen door ze in te spuiten met collagenase.

zie ook artikel : Nieuwe behandeling van ziekte van Dupuytren


verschenen op : 27/09/2006 , bijgewerkt op 06/11/2017

37 reacties

Kromme vingers / Ziekte van Dupuytren

door anoniem, 31 July 2016 om 17:07

Bij mijn man zijn handen en vingers zijn er zeker 8 grote knobels maar is niet spreken voor bij docter te gaan ,hij kan nog slecht knopen dicht doen ,is 80 jaar dank ;

Kromme vingers / Ziekte van Dupuytren

door anoniem, 9 February 2016 om 17:36

De pink van mijn rechterhand kan ik wel strekken, maar het laatste kootje kan ik niet buigen in mijn handpalm, in de hand heb ik een verdikking wat moet ik doen?

Kromme vingers / Ziekte van Dupuytren

door Cor Voigt, 8 August 2014 om 19:58

mijn linker ringvinger gaat helemaal gebogen staan ,en gaat pijn doen, Waar en bij wie kan ik GOED terecht,???

Kromme vingers / Ziekte van Dupuytren

door anoniem, 21 June 2014 om 20:48

Ben onlangs geopereerd aan de ziekte van Dupuytren en kan nog steeds mijn vuist niet maken,het is nu al een 3-tal weken geleden.Mijn vraag is dus:is dat normaal?

ziekte van dupuytren

door Ingrid, 5 December 2013 om 19:28

Jammer voor jou, maar mijn moeder was er wel degelijk mee geholpen. Alhoewel tijdelijk - maar dat is voorlopig met elk soort behandeling zo. Geen terugbetaling, tja, misschien omdat het een alternatieve behandeling is en door weinigen beoefend? De visite wordt wel degelijk terugbetaald.

bekijk alle 37 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub