Ambachtelijk gebrouwen bier bevat vaak gevaarlijke schimmels

Laatst bijgewerkt: November 2017
123-ambachtelijk-bier-zelf-brouwen-11-17.jpg

nieuws

Ambachtelijk gebrouwen bieren bevatten meer schimmelgifstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland. 

De studie onderzocht duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 verschillende landen, met  de nadruk op Europa, op de aanwezigheid van mycotoxines. Dit zijn giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden. Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, kortweg DON. Vrijwel elk bier bevat DON, maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree.

Brouwproces
Deze hogere hoeveelheden kunnen te maken hebben met het brouwproces. Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Met name de gemoute granen, zoals gerstemout, zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Vooral voor zwaardere bieren gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier. Ook de donkerdere moutsoorten lijken meer bij te dragen aan de hogere mycotoxine concentraties in bier. 

Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediënten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen. 

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub