Broodje wortelmartino

Laatst bijgewerkt: November 2017
BroodjeWortelMartino-1000.jpg

copyright Verne

recepten

Als er één broodje op-en-top Vlaams is, dan is het wel de fameuze martino. Mijn veggie-variant ziet er, door de oranje kleur van de wortelen, precies als een echte martino uit. En dankzij de pittige mayonaise smaakt hij ook heel erg naar het origineel.

4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD > 30 minuten

INGREDIËNTEN
• 300 g wortelen
• 1 ui
• olijfolie
• cayennepeper
• 35 g tomatenpuree
• 1 eetlepel mayonaise
• worcestersaus
• tabasco
• 6 kleine zure augurkjes
• 4 lente-uitjes
• 2 ambachtelijke stokbroden (baguette a l’ancienne)
• bakje tuinkers
• peper van de molen
• zout

BEREIDING
Schil de wortelen en rasp ze. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pan en stoof de ui glazig. Doe er de geraspte wortelen en een klein scheutje water bij. Zet het deksel schuin op de pan en laat op een laag vuur garen. Al het water moet verdampt zijn. Kruid met peper en zout en een snuifje cayennepeper. Haal de wortelen van het vuur. Mix ze in de hakmolen met de tomatenpuree.

Doe de wortelspread in een kom en laat afkoelen in de koelkast. Meng de wortelspread met een eetlepel mayonaise en breng op smaak met enkele druppels worcestersaus en tabasco. Proef en kruid eventueel bij; het mag goed pikant zijn. Snijd de augurkjes in plakjes. Snipper de lente-uitjes fijn. Snijd de stokbroden overlangs open en bestrijk ze met de wortelspread. Strooi er de augurkjes en de lente-uitjes over. Werk af met flink wat tuinkers.

TIP
In tegenstelling tot ‘echte’ americain kun je deze wortelversie gerust een paar dagen in de koelkast bewaren.

WEETJE
Het broodje martino werd uitgevonden door Albert De Hert, die bijna vijftig jaar lang een broodjesbar in Antwerpen had. De naam kwam er, zoals zo vaak, geheel bij toeval. Albert serveerde zijn pikant broodje voor het eerst aan goede vriend en voetballer Theo Maertens. Het viel zo in de smaak dat ook andere klanten hetzelfde broodje als ‘de martino’ – de bijnaam van Maertens — vroegen. Tot zover de legende. 

cover-jeroenmeus-dagkost-1000.jpg



Uit het boek: Dagelijkse Kost 2, Jeroen Meus Uitgegeven door Manteau en één.



bron: Jeroen Meus
verschenen op : 02/11/2017 , bijgewerkt op 04/11/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub