Gynecologen waarschuwen voor fyto-oestrogenen

Laatst bijgewerkt: september 2007 | 5 reacties
menohop.jpg

nieuws Het gebruik van alternatieve behandelingen, voedingssupplementen en plantenextracten is uitgegroeid tot een big-business industrie zonder regulering noch controle. Ze zijn vrij verkrijgbaar, worden doorgaans cash betaald, er is geen bewijs van effectiviteit of veiligheid, worden doorgaans niet gemeld aan de behandelende artsen en worden niet gecontroleerd door volksgezondheid.
Het gebruik van deze voedingssupplementen is veel groter dan doorgaans vermoed. Volgens recente overzichten, zou 40% van de amerikaanse vrouwen dergelijke therapie gebruiken goed voor een geschatte kostprijs van 12 to 22 miljard dollar per jaar. Ook in Belgie zou 10% van de vrouwen Menohop gebruiken, geschat uit de verkoopcijfers.
Opmerkelijk is dat minder dan 40% van de ondervraagde vrouwen het gebruik van voedingssupplementen aan hun arts melden.
Phyto-oestrogenen is een beschrijvend woord voor alle niet steroidale ( oestrogenen en alle seksuele hormonen bij de mens hebben een typische scheikundige structuur met 4 ringen die men steroiden noemt) stoffen die een oestrogene activiteit hebben of die gemetaboliseerd worden tot stoffen die een oestrogene activiteit hebben. Deze stoffen worden teruggevonden in minstens 300 planten en binden zich zoals echte oestrogenen aan de steroidreceptor.
Deze phyto-oestrogen zijn doorgaans niet zo actief als de echte steroidhormonen, maar voorbeelden als het vroeger veel gebruikte diethylstilboestrol, dat ook geen steroid structuur heeft maar toch zeer actief is, tonen dat er geen noodzakelijk verband is tussen structuur en activiteit en dat deze stoffen ook zeer actief zouden kunnen zijn. Dit is allemaal niet nieuw als men bedenkt dat de eerste orale progestativa die orale contraceptie hebben mogelijk gemaakt een scheikundig licht gemodifieerd extract van cactussen was.

Deze phyto-oestrogenen kunnen zowel oestrogene als anti-oestrogene effecten hebben : hun zwakke binding aan de receptor maakt hen tot oestrogen wanneer geen andere oestrogenen aanwezig zijn, en tot antioestrogen wanneer meer actieve oestrogene aanwezig zijn.

zie ook artikel : Europees advies over hormonale substitutietherapie

De voornaamste phyto-oestrogenen zijn de isoflavonen (genesteine, daidzeine en hopeine), lignanen en coumestanen. Isoflavonen komen in planten voor in scheikundig gebonden vorm (glycoside). Bacterien in de darm kunnen deze binding verbreken en het product actief maken, vandaar een grote individuele variabiliteit in resorptie. Sommige voedingssupplementen hebben deze binding scheikundig verbroken door fermentatie om zo actievere produkten te maken.

Samengevat is het een grote groep van min of meer actieve bestanddelen, waarvan de werking niet zo goed is bestudeerd, en waarvan de veiligheid nooit echt werd nagegaan. De breuklijn is het verschil tussen de plantenafkooksels, de thee en de herbale geneeskunde en de scheikundige identificatie van de actieve bestanddelen, hun zuivering, eventuele versterking van de activiteit en het gebruik in grotere hoeveelheden. Dit laatste noemt men een medicament, maar die hebben het voordeel dat ze grondig bestudeerd zijn wat betreft activiteit, samenstelling van een pil, effectiviteit en veiligheid op termijn. Bovendien worden ze grondig gecontroleerd.
De meest gekende en gebruikte produkten zijn afkomstig van sojascheuten. Menohop is een typisch Belgisch product in deze reeks van phyto-oestrogenen, met hopeine dat waarschijnlijk vrij actief is. Kenmerkend is dat er geen klinische studies gebeurd zijn noch gepland zijn. Niemand kan dan ook vandaag het effect voorspellen, zeker niet op middellange termijn van de inname van een actief, geconcentreerd product als menohop. Stellen dat dit ‘veilig' is zonder onderzoek kan niet.
Warmteopwellingen zouden kunnen voorkomen worden door phyto-oestrogen. Het probleem van de meeste studies is het placebo effect dat gekend zo'n 40% bedraagt voor warmteopwellingen en dat het effect van phyto-oestrogenen niet veel groter is.
• Een italiaanse studie met 76 mg isoflavonen dagelijks bekwam men een 45% reduktie versus een 30% reduktie in de placebo groep hetgeen niet significant is.
• Een Australische studie met 118 mg isoflavonen kon geen verschil aantonen. Hetzelfde kan gezegd worden van Primrose, black cohosh, promensil (extract van rode klaver) : soms lichte effecten, vaak geen aantoonbaar effect.
• Studies over preventie van osteoporose, effecten op de borstklier, en preventie van cardiovasculaire effecten zijn eveneens niet zo duidelijk. Men verwacht een gunstig cardiovasculair effect, maar ook dit is niet zo wit zwart aangetoond
Ik zou de phyto-oestrogen willen vergelijken met een goed gekend en lang gebruikt product als oestriol, dat eveneens een zwak oestrogeen is en dus in de aanwezigheid van sterke oestrogenen een zwak anti-oestrogeen effect heeft. Phyto-oestrogen zijn enkel effectief in de mate dat ze oestrogeen activiteit hebben, en bieden tot op heden geen aangetoonde voordelen tegenover echte oestrogenen in dezelfde dosis. Zoals met alle extracten bestaat het risico dat ongewenste effecten optreden zeker op termijn.

bron: Koninckx Philippe, www.vvog.be
verschenen op : 29/10/2004 , bijgewerkt op 24/09/2007

5 reacties

Gynecologen waarschuwen voor fyto-oestrogenen

door Koninckx, 18 maart 2017 om 12:01

Fyto-oestrogenen zijn enkel zwakke oestrogenen zonder (aangetoonde) specifieke orgaan effecten of een functie als competitieve inhibitoren van sterke oestrogenen- Zoals aangetoond voor oestriol (Aacifemine) - , of nucleaire retentie.

Gynecologen waarschuwen voor fyto-oestrogenen

door anoniem, 23 januari 2017 om 10:22

abrupt menopauze chemo , femostron 2/10 en 1/5 ook andere, zorgwekkende problemen. Hoge hartslag hoge bloeddruk pijnlijke benen leek op trombose, benauwdheid. Pijn in mijn heupen bleef. Nu progesteroncreme bioidentiek perfect al 2 jaar geen pacebo.!!

Gynecologen waarschuwen voor fyto-oestrogenen

door anoniem, 19 december 2016 om 20:43

Beste Is het dan als man bijvoorbeeld slecht om veel soja producten te consumeren, zoals soja yoghurt of soja melk? Zou dit dan eerder als oestrogeen werken dan als anti-oestrogeen bij mannen? Mvg -b

veiligheid phyto-oestrogenen

door Wybo Kortmann, 1 november 2004 om 13:06

Het artikel van Philippe Koninckx over de veiligheid en effectiviteit van phyto-oestrogenen verdient nuancering. De interesse van de wetenschap gaat met name uit naar en specifieke groep phyto-oestrogenen, namelijk de isoflavonen. Isoflavonen komen voornamelijk voor in peulvruchten, zoals soja, bonen, erwten en peulen. Peulvruchten zijn een rijke bron van eiwitten en hebben eeuwenlang deel uitgemaakt van de dagelijkse voeding van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Dit feit alleen al geeft een sterke aanwijzing voor de veiligheid van isoflavonen. Met de introductie van de koelkast werd het mogelijk om dierlijke bronnen van eiwitten te bewaren en werden peulvruchten vervangen door o.a. vlees en zuivel. Epidemiologische studies door onder andere Adlercreutz et. al. hebben aangetoond dat er een correlatie is tussen een verminderde consumptie van isoflavonenrijke voeding en een hogere incidentie van "welvaartsaandoeningen" waaronder osteoporose, prostaataandoeningen, overgangsklachten en bepaalde soorten kanker. Dit is een tweede aanwijzing dat isoflavonen positieve effecten op de gezondheid hebben. In tegenstelling tot wat in het artikel gesuggereerd wordt, zijn er wel studies waarin isoflavonen (uit rode klaver)een significante vermindering van overgangsklachten, een vermindering van verlies van botweefsel, een significante verbetering van vaatelasticiteit en een significante verbetering van de HDL/LDL ratio laten zien. En daarnaast kon worden aangetoond dat gebruik van isoflavonen geen verandering liet zien in borst- of baarmoederweefsel en daardoor veilig is voor langer gebruik. Van veel synthetische hormonen, zoals ze gebruikt worden in tradionele Hormoon Therapie (HT) bij vrouwen in de overgang, is inmiddels wel aangetoond dat ze grote gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen. Daarnaast blijken o.a. gesuggereerde positieve cardiovasculaire effecten uit te blijven. Langdurige HT wordt daarom ook door The North American Menopause Society NAMS - niet de eerste de beste!- afgeraden. Als eerste lijn van behandeling wordt nu door NAMS, naast leefstijl veranderingen, geadviseerd om eventueel een natuurlijk supplement met isoflavonen te gebruiken. Met de veiligheid van deze specifieke groep phyto-oestrogenen in doseringen die overeenkomen met die in tradionele, isoflavonenrijke voeding (tussen de 40 en 100 mg isoflavonen per dag) lijkt dus vooralsnog niets mis te zijn. Het is echter wel mogelijk dat andere phyto-oestrogenen, die niet normaal in het menselijk voedingspatroon horen, zoals uit hop of uit Cimicifuga, een ander veiligheidsprofiel hebben.

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub