Internationale richtlijnen pleiten voor een actieve behandeling van bedplassen

Laatst bijgewerkt: December 2011 | 4 reacties
lakens-droog.jpg

nieuws Bedplassen (enuresis nocturna) is na astma de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. In België raamt men dat ongeveer 12.000 kinderen van 7 jaar last hebben van bedplassen. De helft daarvan blijft daar tot de leeftijd van 10 jaar mee verveeld. Sommigen slepen deze aandoening mee tot hun 20 jaar en ouder (het aantal wordt geschat op 25.000 volwassenen).

De International Children’s Continence Society (ICCS) heeft in het juni nummer 2004 van Journal of Urology een aantal richtlijnen gepubliceerd voor de behandeling van bedplassen. De bedoeling is het belang te onderstrepen van een pro-actieve adequate behandeling.

De richtlijnen beklemtonen dat bedplassen bij kinderen ouder dan 6 jaar geen banale aandoening is en dat een afwachtende houding die door sommige artsen wordt aangenomen niet langer gepast is. De consensus groeit dat enuresis nocturna een vroege, dynamische en efficiënte opvolging vergt. Een correcte behandeling van enuresis nocturna kan een enorm verschil uitmaken voor de levenskwaliteit van kinderen en hun ouders. Experten bevelen aan dat een kind dat behandeld wenst te worden voor bedplassen ook de mogelijkheid moet krijgen op een behandeling. Het kind moet evenwel ouder zijn dan 6 jaar vooraleer een behandeling wordt opgestart gezien jongere kinderen doorgaans noch de tijd noch de energie kunnen opbrengen die nodig is om ’s nachts droog te worden.
De begeleiding van het kind bij de aanpassing van drink- en plasgewoonten kunnen het kind reeds helpen bij het versterken van zijn zelfbeeld. Met een dergelijke begeleiding werden 18 % van de kinderen ’s nachts droog. De begeleiding bestond uit een positieve motivatie en het gebruik van een plaskalender die droge en natte nachten weergeeft.
In de gevallen waar deze begeleiding faalt bij het bestrijden van de symptomen, kan een eerstelijnsbehandeling worden voorgeschreven die gebaseerd is op een behandeling met medicatie, alarmtherapie of een combinatie van beide. Een evaluatie van de twee belangrijkste factoren (hoeveelheid nachtelijk urine en functionele nachtelijke blaascapaciteit) is bepalend voor de keuze van de behandeling.

Niettegenstaande de mogelijke schade aan het zelfbeeld van het kind en de relatieve beschikbaarheid van behandelingen wachten 1 op 3 ouders nog steeds tot een kind vijfmaal of meer per week in bed plast voor zij medische hulp zoeken.

zie ook artikel : Bedplassen (enuresis nocturna ): geen reden tot paniek

bron: Journal of Urology , juni 2004
verschenen op : 11/11/2004 , bijgewerkt op 19/12/2011

4 reacties

Bedplassen

door anoniem, 11 January 2012 om 10:11

hallo ik heb van kleins af aan problemen gehad met bedplassen. heb al vanalles geprobeerd een plaswekker, medicatie, heb onderzoeken van de blaas gehad toen ik klein was maar niets dat heplt. tot op vandaag heb ik er nog geregeld last van en ben 29 jaar ondertussen het is heel frusterend kan je mij helpen denk je?

BEDPLASSEN

door anoniem, 19 December 2011 om 13:56

Als kind was ik droog toen ik 2 jaar was. Toen ik 11 was probeerde mijn moeder zich te verhangen op de zolder : resultaat ? Bedplassen tot 20 jaar , zijnde tot als ik zelfstandig ging wonen.

Bedplassen

door anoniem, 5 July 2009 om 11:56

Beste, Ik heb zelf in bed geplast tot de leeftijd van 18-20 jaar. Al vanaf jonge leeftijd heb ik allerlei methoden en geneeswijzen geprobeerd, met weinig tot geen of zelfs traumatiserend resultaat. Na mijn studies ben ik zelf verder op zoek gegaan omdat ik mezelf beter wilde leren kennen en de echte oorzaak te vinden. Voor mij heeft de kinesiologie een hele nieuwe wereld geopend en nu weet ik dat ik op mijn 29ste er effectief van af ben, nu ik ook alles emotioneel verwerkt heb. Nu pas weet ik dat ik er helemaal vanaf ben, want zoals je in zovele verhalen hoort blijkt dat mensen die er 'van af' zijn toch nog geregeld (bij mij was dat 1 à 2 keer per jaar de laatste 10 jaar) bedplassen. Als ervaringsdeskundige en student kinesiologie kan ik je hopelijk verder helpen... Geef gerust je e-mail gegevens door.

bedplassen

door anoniem, 7 January 2005 om 12:15

Heeft er iemand ervaring met alternatieve therapieën om het probleem van bedplassen op te lossen ? Mijn zoontje is 9 jaar en we hebben al allerlei medicatie geprobeerd, ook de plaswekker, zonder resultaat. Alvast bedankt.

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub