Nieuwe behandeling neuspoliepen

Laatst bijgewerkt: October 2013 | 17 reacties
vacin-paars-spuit-170_400-12.jpg

nieuws De dienst Neus- Keel- en Oorheelkunde van het UZ Gent heeft een nieuwe behandeling voor neuspoliepen op punt gesteld. Ruim 4% van de bevolking heeft last van neuspoliepen of goedaardige zwellingen van het neus- of sinusslijmvlies. Ze leiden tot neusverstopping, slijmen in de keel, drukkende hoofdpijn, verlies van geur en smaak. Deze patiënten hebben heel vaak ook astma.

De nieuwe behandeling maakt gebruik van anti-IgE injecties, een geneesmiddel dat vandaag al gebruikt wordt bij patiënten met ernstig ongecontroleerd astma. Door deze injecties wordt de aanmaak van immunoglobuline E (IgE), dat de ontsteking in het neus- of sinusslijmvlies veroorzaakt, afgeremd. Bij 75% van de patiënten verkleinden de neuspoliepen na vier maanden met telkens één inspuiting per maand, en heeft de patiënt opmerkelijk minder poliep- en astmasymptomen.


verschenen op : 28/11/2013

17 reacties

poliepen

door vdv, 5 May 2015 om 13:21

ik hoop dat die spuit vlug op de markt komt ben ook juist geopereerd de vraag is hoe lang ze zullen weg blyven

Nieuwe behandeling neuspoliepen

door sophie , 31 March 2015 om 15:58

ik ben al 8 keer geopereerd aan mijn neuspoliepen, al elk jaar, nu ben ik zwanger en zie ik heel veel af, ik kan niet ademen, kan amper slapen, ik ben maar32 jaar , het kan toch niet zijn dat ik de rest van mijn leven me ek jaar moet operen

Neuspoliepen

door Björn Gommans, 20 November 2014 om 23:22

Op dit moment ben ik 38 jaar oud. Ik heb al heel wat jaren last van steeds terug kerende neuspoliepen. In 2003 Polypectomie ondergaan in het ziekenhuis van Roermond. Vervolgens in Roermond 3 keer FESS (2004/2006/2008). In 2010 meegedaan met een studie in het UZ Gent. Ik had jammer genoeg het placebo. Sommige andere mensen hadden het echte medicijn. En wat blijkt, het werkte. Poliepen verdwijnen en ze konden weer ruiken. Vervolgens besloten om me te laten opereren in het UZ Gent (FESS 2010). Operatie geslaagd, heel erg goede nabehandeling. Poliepen zijn een hele tijd weggebleven. Zeker een jaar weer kunnen ruiken. Na een tijdje kwamen de poliepen helaas weer terug. Afgelopen week (do.13-11-14) weer geopereerd in het UZ Gent (FESS). Morgen (vr.21-11-14) terug voor de eerste controle. Ben benieuwd wat ze gaan zeggen. Herstel gaat langzaam met nog steeds geen reuk vermogen. Het is allemaal heel frustrerend dat er medicijnen worden getest die werken, maar nog steeds niet op de markt zijn te verkrijgen. Meteen na de operatie ben ik weer begonnen met een studie in het UZ Gent met doxycycline (56st.). Maar de kans is er weer dat ik het placebo heb. In elk artikel wat je vind op google staat dat 4% van de bevolking last heeft van poliepen. En 1% van die 4% heeft een vorm van astma. En dan tot slot hebben een kleine groep mensen ook nog een intolerantie voor aspirine (Allergisch voor NSAID). En helaas behoor ik ook tot die kleine groep. Het zou zo fijn zijn om elke maand een injectie te kunnen halen die er voor zorgt dat de poliepen wegblijven en dat je altijd alles weer zou kunnen ruiken en proeven. Hier heb ik heel veel voor over. Dit nieuwe geneesmiddel op basis van antilichamen tegen interleukine IL-5 wordt helaas alleen maar verstrekt aan zwaar astmatische patienten. Nu is mijn vraag: kom ik hier ook voor in aanmerking aangezien ik al 11 jaar last heb van steeds terugkerende poliepen. mvg, Björn Gommans

Nieuwe behandeling neuspoliepen

door Jaap, 22 February 2014 om 18:22

Ik ben 1 keer geopereerd aan neuspoliepen, maar die kwamen steeds weer terug. Ben doorgestuurd naar Utrecht war ik de chirurg attendeerde op Gent. Zijn antwoord was, dat moet niet op de markt komen, want dan hebben we niets meer te opereren. Ik ben dus nooit meer teruggewenst en heb nu als de poliepen op gaan spelen een kuur van antibiotica met 10 dagen 30mg prednisolon, waarna de poliepen weer Zijn verdwenen. Als ondersteuning gebruik doorlopend nasacort, waardoor de poliepen soms 3 soms 9 maanden wegblijven.

bekijk alle 17 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub