print 8 reacties |83.974x gelezen

Voedingsadditieven en de invloed op hyperkinetisch gedrag bij kinderen

Hyperkinetische kinderen of kinderen met "Attention Deficit Hyperactivity Disorder" (ADHD) vertonen een erg impulsief en vaak storend gedrag. Ze kunnen zich niet goed concentreren, en hebben veel moeite om wat langere tijd met één spel of taak bezig te zijn. Ze hebben moeite om zich aan sociale leefregels te houden, en zijn daardoor dikwijls vervelend voor de omgeving en leeftijdgenoten. Vaak, maar niet steeds, is bijzonder onderwijs aangewezen wegens geassocieerde leerstoornissen. In de meeste gevallen is de oorzaak van de aandoening onbekend en kan geen hersenletsel aangetoond worden. Hyperkinetisch gedrag komt veel vaker bij jongens dan bij meisjes voor.

Het omgaan met deze kinderen en hun opvoeding betekent voor ouders en leerkrachten een hele uitdaging.

Twintig jaar geleden beschreef een Amerikaanse arts, Dr. Feingold, de effecten van een dieet zonder kunstmatige kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen of natuurlijk voorkomende salicylaten. Hij beweerde dat het hyperkinetisch gedrag bij 70 pct van de kinderen die met dit dieet behandeld werden, verbeterde. Er is veel kritiek op deze studie gekomen, omdat het onderzoek niet blind gebeurde. Ouders, onderzoekers en kind wisten wanneer het dieet gevolgd werd en wanneer niet. Zodoende kon in de conclusie geen rekening gehouden worden met het placebo-effect van een dieet, dat erg krachtig kan zijn. Andere kritiek is het feit dat Dr. Feingold geen controlegroep onderzocht en dat de mate van hyperactiviteit niet op een objectieve manier werd vastgesteld.

Sindsdien zijn er verschillende studies verricht, dubbel-blind (waarbij noch onderzoeker noch ouders en kind, wisten wanneer additieven ingenomen werden en wanneer niet), cross-over (een observatieperiode mét additieven en een periode zonder additieven, in een willekeurige volgorde voor elk kind). Bij deze studies werd het gedrag gemeten met daarvoor ontwikkelde tests, die zo goed mogelijk gestandardiseerd zijn.

Toch is het momenteel onmogelijk een eensluidende conclusie te geven over de rol van voedingsadditieven bij het ontstaan van hyperkinetisch gedrag. Verwonderlijk is dit niet, gezien gedrag complex is en door heel wat andere faktoren mee bepaald wordt. Het is heel moeilijk om de mogelijke invloed van voeding van deze andere faktoren zoals de gezinssituatie, het temperament van het kind, de leefomstandigheden,... te scheiden.

Wat uit de resultaten van de studies over de invloed van additieven op het gedrag van hyperkinetische kinderen wel besloten kan worden, wordt hieronder samengevat.

Het succes dat Dr. Feingold beschreef is zeker fel overdreven en kon in geen enkele blinde studie nagebootst worden. Toch zijn er inderdaad hyperkinetische kinderen wiens gedrag duidelijk verbetert wanneer additieven uit de voeding weggelaten worden/ en bij wie dit effect ook dosisgebonden is (hoe meer kleurstof in de voeding, hoe ernstiger het hyperkinetisch gedrag). Bij de meerderheid van de hyperkinetische kinderen is er echter géén effekt op het gedrag aantoonbaar, wanneer een dieet zonder additieven gevolgd wordt.

zie ook artikel : ADHD - Aandachtsstoornis met hyperactiviteit

Tartrazine (E 102) is de kleurstof die het meest frequent een provocerende invloed heeft voor storend gedrag.

De hyperkinetische kinderen die op additieven reageren, zijn in de meeste gevallen ook atopisch. Dit betekent dat ze erfelijke aanleg bezitten om allergisch te reageren, en vaak ook astma, eczeem of hooikoorts hebben.

Bij kinderen die geen gedragsstoornissen vertonen, kan geen effekt van additieven op het gedrag aangetoond worden. Dit dieet is dus in elk geval zinloos bij normale kinderen.

Een dieet zonder kleurstoffen of additieven is niet eenvoudig samen te stellen. De hulp van een bekwame diëtist(e) is nodig. Het volgen van zo'n dieet kan sociaal isolerend zijn. Zelden zal het volgen van een dieet het hele gedragsprobleem oplossen. Het is dus niet aangewezen om dit dieet op eigen houtje te proberen, zonder dat het nut ervan duidelijk vastgelegd werd door middel van blinde provocatietesten en zonder gelijktijdig deskundig advies betreffende diagnose en aanpak van een hyperkinetisch kind.

Als conclusie kan gesteld worden dat bij de behandeling van hyperkinetische kinderen een consequente aanpak van ouders en opvoeder, waarbij voor het kind duidelijke grenzen gesteld worden, belangrijker is dan voedingswijzigingen. Indien ouders of verzorgers herhaaldelijk opmerken dat het gedrag verslecht na inname van bijvoorbeeld bepaalde snoep, kan het de moeite lonen een dieet zonder additieven uit te proberen, gevolgd door blinde provocatietesten. Hiervoor is deskundige begeleiding gewenst.

Meer informatie over hyperkinetische kinderen vindt U in het boekje "Zit stil" van Prof. Dr. Theo Compernolle, uitgegeven op initiatief van de gelijknamige ouder-zelfhulpgroep

zie ook artikel : Additieven - Wat zit er in mijn eten?

zie ook artikel : Kleurstoffen toch invloed op gedrag kinderen?

zie ook artikel : Waarschuwing in verband met kleurmiddelen voor kinderen

zie ook artikel : ADHD en voeding

verschenen op : 01-09-2000   |  bijgewerkt op : 07-03-2014

 

Meer over:   ADHD     kleurstof    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 8 reacties |83.974x gelezen

Reacties

ADHD

door Rena , 22 november 2011 om 14:56

Most help articels on the web are inaccurate or incoherent. Not this! ...

lees verder »

ADHD

door Hélène Coppé , 28 juni 2007 om 11:51

Geweldig ook iets positiefs en ja ik herken mijn leuk maar drukke dochter er helemaal in. ...

lees verder »

ADHD

door Hélène Coppé , 28 juni 2007 om 11:51

Geweldig ook iets positiefs en ja ik herken mijn leuk maar drukke dochter er helemaal in. ...

lees verder »

positieve kenmerken van een adhd'er

door Ingrid , 14 mei 2006 om 14:34

Je bent een gevoelsmens en hebt een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Je kunt heel goed emoties van anderen invoelen. Je kunt intenser van dingen genieten ...

lees verder »

Goede kenmerken

door anoniem , 21 februari 2006 om 17:21

Ik heb zelf ADHD en ik hoor constant de negatieve kenmerken van ADHD. Druk, kan niet blijven zitten, enz... Dus ik zou eens de goede kenmerken van ADHD willen w ...

lees verder »

vergoeding medicatie

door willeke , 17 januari 2006 om 17:10

messchien is er iemand op de hoogte bij welke zorgverzekeraar het medicijn strattera wordt vergoed bvd willeke ...

lees verder »

Kenmerken + medicijnen

door anoniem , 07 februari 2005 om 15:21

Ik zou graag de kenmeerken van ADHD ontvangen + welke medicijnen ze gebruiken en kan je een persoon in kwestie helpen door er over te praten, zo ja, welke vrage ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »

Videokanaal

ADHD - Kenmerken en verschil met ADD  In deze animatie leggen we uit wat ADHD is en hoe het verschilt van een andere aandachtsstoornis: ADD.
In deze animatie leggen we uit wat ADHD is en hoe het verschilt van een andere aandachtsstoornis: ADD.

Bekijk het filmpje »

naar alle video's »

pub
pub
pub