Signalen van gehoorverlies

nieuws Naar schatting heeft meer dan 1 op de 10 Belgen een gehoorprobleem. In België schat men het aantal matig tot ernstig gehoorgestoorden op 200 000 en licht gehoorgestoorden op 800 000.
Slechthorendheid is vaak een gevolg van een natuurlijk verouderingsproces. Men merkt dat niet altijd onmiddellijk. Behalve senioren zijn er steeds meer jongeren die minder goed horen. Mogelijke oorzaken? Een aangeboren gebrek, natuurlijke slijtage van het gehoororgaan, en langdurige blootstelling aan lawaai of harde muziek. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is slechthorendheid bijvoorbeeld momenteel de belangrijkste beroepsziekte. 20% van de jongeren zou een vorm van gehoorbeschadiging hebben door de muziek in megadancings, het gebruik van hoofdtelefoons en motorraces. Eén op de vier jongeren keert terug van een popfestival met blijvende gehoorschade.

Vaak ontstaat slechthorendheid geleidelijk, waardoor u er zelf in het begin maar weinig van merkt. Vaak zijn het dan gezinsleden of collega`s die het het eerste in de gaten hebben. Steeds vaker moeten ze herhalen wat ze hebben gezegd of zij storen zich aan de tv of radio die telkens een stapje harder wordt gezet.
Een belangrijk signaal is de vaststelling dat je de dingen nog wel hoort maar niet altijd meer verstaat. Dat gebeurt vaak het eerst als mensen door elkaar praten of in een omgeving met achtergrondlawaai. Op het moment dat de slechthorende zelf beseft dat hij of zij niet meer zo goed hoort, is het proces van gehoorverlies meestal al een tijd aan de gang.

• Mensen lijken steeds onduidelijker te praten.
• Het kost moeite om iemand die stil praat, zich achter je of in een andere ruimte bevindt, te verstaan.
• Telefoneren gaat niet meer zo makkelijk
• hoge tonen en zachte geluiden zijn niet meer goed hoorbaar. Vooral in gezelschappen zoals bij recepties en verjaardagen verloopt het voeren van een gesprek niet meer zo makkelijk. Ook buiten op straat en in situaties waar ander achtergrondlawaai aanwezig is verloopt de communicatie moeilijk.
• De klanken ‘s’ en ‘th’ zijn de eerste die slecht worden gehoord. Op termijn is het onderscheid tussen klinkers en medeklinkers zelfs niet meer gemakkelijk en beginnen omgevingsgeluiden zoals een fietsbel of ambulance weg te vallen.

Een ander symptoom dat kan wijzen op gehoorschade is het horen van geruis en niet bestaande fluit- of bromtonen. De verzamelnaam voor deze aandoening is tinnitus. Als de geluiden na rust weer verdwijnen, betekent dat niet dat er niets aan de hand is. Er zijn zeker trilhaartjes in je binnenoor beschadigd geraakt die zich niet meer herstellen. Maar een blijvende tinnitus is natuurlijk erger. De aandoening gaat ook nog vaak gepaard met achteruitgang van je gehoor en overgevoeligheid.
Als u één of meerdere van bovenstaande situaties herkent, is het raadzaam om uw gehoor te laten testen.

Meer info:
www.weekvanhetoor.nl/
www.hoorstichting.nl/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram