Medische behandelingen in het buitenland: vooraf toelating aanvragen

nieuws Sinds 25 oktober 2013 gelden er, in uitvoering van een Europese Richtlijn, nieuwe regels voor de terugbetaling van medische kosten in het buitenland. De nieuwe regels zijn geldig voor de 28 landen van de Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland Liechtenstein en Zwitserland.
De regels verschillen tussen niet-geplande en geplande zorg.

Geplande zorg

Reist u speciaal naar het buitenland om er medische verzorging te krijgen, zoals bijvoorbeeld een bevalling in Frankrijk, of plastische chirurgie in Polen? Voor sommige medische ingrepen hebt u eerst de toelating nodig van uw ziekenfonds om terugbetaling van de kosten te bekomen.

Een voorafgaande toestemming is nodig:

• wanneer het gaat om behandeling die een ziekenhuisopname vereist (= ten minste één overnachting),

• wanneer het gaat op ambulante verstrekkingen (dus zonder overnachting in het ziekenhuis) die het gebruik vereisen van:
- een CT-scanner,
- een MRI-scanner,
- een PET-scanner,
- een cathlab (hartcatherisatie),
of plaatsvinden in een dienst radiotherapie.

U moet deze toestemming aanvragen bij de adviserende geneesheer van uw ziekenfonds, en ontvangen hebben voor uw vertrek naar het buitenland.
Het maakt niet uit of u zorg krijgt van een publieke of private zorgverlener of instelling. Mits voorafgaande toestemming (document S2, het vroegere E112-formulier) hebt u steeds recht op terugbetaling voor geplande medische zorg volgens de regels en de tarieven van de Belgische ziekteverzekering. U betaalt altijd eerst zelf het volledige bedrag. Bij uw terugkeer in België dient u de factuur in bij uw ziekenfonds dat de kosten terugbetaalt. Let wel: indien u een erg dure behandeling ondergaat die in België slechts gedeeltelijk wordt terugbetaald, ontvangt u dat gedeeltelijke bedrag, en niet de reëel betaalde kosten.

Niet-geplande zorg

Niet-geplande zorg is de (dringende) zorg die u nodig hebt wanneer u tijdelijk in een Europees land bent (bijv. op reis).
Volgens de bestaande Europese regels hebt u op vertoon van uw Europese Ziekteverzekeringskaart recht op een terugbetaling in het land waar u de zorg genoot. U kunt bij de lokale mutualiteit in het buitenland een terugbetaling krijgen volgens de lokale regels en de lokale tarieven. U moet meestal wel zelf de arts en apotheker betalen, en dan terugbetaling van de kosten aanvragen. Hou wel alle getuigschriften en betalingsbewijzen bij.

De nieuwe Europese richtlijn biedt nieuw mogelijkheden, omdat bij het aanvragen van een terugbetaling in België het niet langer uitmaakt of u de zorg kreeg van een publieke of private zorgverlener of instelling. U moet wel altijd eerst zelf het volledige bedrag betalen. Bij uw terugkeer in België dient u de factuur in bij uw ziekenfonds, dat de kosten terugbetaalt volgens de Belgische regels en tarieven.

Bij dringende opname in een ziekenhuis betaalt u beter de ziekenhuisfactuur niet, ook al wordt dat soms gevraagd. Neem bij een dringende ziekenhuisopname altijd contact op met Mutas, de dienst voor medische reisbijstand van uw ziekenfonds.

Meer weten?
Plant u een behandeling in het buitenland? Contacteer dan uw ziekenfonds.
Bent u in het buitenland en hebt u dringend medische verzorging nodig? Neem dan contact op met Mutas, de dienst voor medische reisbijstand van uw ziekenfonds.

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram