10 tips voor aankoop van een skihelm

nieuws De vraag of skihelmen zinvol zijn, wordt al lang niet meer gesteld: 85% van alle ernstige hoofdverwondingen zouden ermee voorkomen kunnen worden. Hoewel hoofdletsel niet het meest voorkomende letsel is bij wintersporters, zijn de gevolgen vaak ernstig.
Voor kinderen is een skihelm alleszins een must: ze zijn kleiner van gestalte en hun hoofd is in verhouding tot dat van een volwassene zwaarder. In vele skigebieden is een skihelm trouwens verplicht voor kinderen, soms ook voor volwassenen.

1. De aanduiding CE EN 1077 (voor kinderhelmen ook EN1080) moet op de helm staan. Het betekent dat de helm aan bepaalde minimum eisen voldoet maar is niet echt kwaliteitskeurmerk. De EN 1077 norm is specifiek voor helmen voor skiërs en boarders. Er zijn in Europa ook skihelmen in de handel met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en deze is minder streng dan de EN 1077 norm.

2. Pasvorm: Zorg ervoor dat de helm perfect past. De helmmaat wordt bepaald door de omtrek van uw hoofd. Hou de voorste rand van de helm op de hoogte van uw wenkbrauwen en trek beide bandjes naar beneden tot de helm goed zit. Kijk of er geen ruimte tussen uw hoofd en de helm zit. Een skihelm mag niet drukken en niet los zitten. Bij heen en weer schudden moet de helm gewoon blijven zitten. Kijk ook of de achterkant van de helm uw nek niet raakt, want dat kan gevaarlijk zijn.
Probeer verschillende merken om te voelen welk merk het beste bij uw hoofdvorm past.

3. Koop een kinderhelm nooit op de groei. Het hoofd van een kind groeit relatief het minst snel van het hele lichaam. Er zijn tegenwoordig ook diverse merken kinder/jeugdhelmen die een verstelmogelijkheid hebben zijn waardoor ze kunnen ‘meegroeien’. Als een helm van het ene kind wordt doorgegeven aan het andere moet je absoluut de pasvorm en de maat controleren.

4. Pas de skihelm altijd samen met uw skibril of -masker: ook de beste helm kan in combinatie met de verkeerde bril onaangenaam knellen. De helm mag de bril niet samenpersen, naar beneden duwen of een grote druk op de bril uitoefenen zodat de brug van de bril op je neus wordt geperst. Bij het dragen van een skimasker moet dit nauw aansluiten bij de helm om de koude tegen te gaan.

5. Comfort: de helmschaal moet comfortabel gevoerd zijn. Koop vooral geen helm met een breekbare plastic zonneklep of met harde of scherpe randen. Een helm moet uit afgeronde of flexibele delen bestaan.
Neem geen te zware helm, want dat laat zich voelen na enkele uren op de piste

6. De kinband moet minimaal 2 cm breed zijn en moet verbonden zijn aan de harde buitenkant van de helm. Hij moet van glad materiaal zijn, zoniet gaat die schaafwonden op de huid veroorzaken.

7. Het is erg handig als de helmsluiting met handschoenen aan te bedienen is. De sluiting mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt. Bij een kinderhelm is dit juist verplicht als je hard trekt.

8. Het blikveld naar rechts en naar links mag niet belemmerd worden.
Test of je omgevingsgeluiden nog goed kunt horen met de helm op. Helmen met ingebouwde walkman/mp 3 mogelijkheden worden afgeraden.

9. De helm beschermt erg goed tegen koude en wind. Het is over het algemeen niet nodig er een muts onder te dragen. Sterker nog als die muts eronder past is de helm te groot, afgezien van de hele dunne katoenen of zijde bivakmutsen.
Een uitneembare voering vergemakkelijkt het schoonmaken aanzienlijk.

10. Vervang de helm na een valpartij.
Het dempingsmateriaal is na een harde klap beschadigd. Ook bij normaal gebruik zou de helm op z’n laatst na 5 jaar vervangen moeten worden, omdat het dempingsmateriaal ook zonder schokken te hebben hoeven opvangen in de loop der jaren zijn dempende werking verliest. Bewaar de helm gedurende de tijd dat deze niet gebruikt wordt in een hoes. Zonlicht heeft een verouderende werking op kunststof.
U kunt helmen vaak ook huren bij de skischool, vraag dit van tevoren na.

De Nederlandse ANWB testte in samenwerking met de Duitse ADAC 16 skihelmen. Geen enkele helm scoorde 'uitstekend'. Het beste eindresultaat werd behaald door de Head Sensor. De Giro Seam loopt vanwege zijn zwakke schokabsorberende vermogen de eindoverwinning mis. Niet overtuigen kon de Cébé Spyner Flex. De helm valt te klein uit, knelt en is slecht geventileerd.
Meer info: www.anwb.nl

bron: Stichting Consument en Veiligheid/ANWB - www.gebruikjekop.nl

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram