Obesiteit: genetisch of verworven?

nieuws Het British Medical Journal publiceerde twee artikelen waarin nagegaan wordt of obesitas genetisch is en dus aangeboren dan wel verworven.

Volgens het ene artikel zijn de genen voor 70% verantwoordelijk voor de huidige obesitas-problemen. Dat blijkt onder meer uit tweeling- en adoptie-onderzoek. Meerdere studies hebben ook aangetoond dat mensen die twee kopies hebben van een gen dat in verband wordt gebracht met obesitas (het FTO gen), meer kans op obesitas hebben dan mensen die twee kopies van een beschermend gen dragen.

Het tweede artikel argumenteert dan weer dat onze omgeving de hoofdverantwoordelijke is. Alhoewel genetische factoren ongetwijfeld meespelen, kan dit de enorme toename van obesitas van de laatste 30 jaar niet verklaren. Wijzigingen in onze voeding en minder beweging zijn de voornaamste oorzaken.

T. M. Frayling. Are the causes of obesity primarily environmental? No. BMJ, 2012; 345 (sep11 1): e5844 DOI: 10.1136/bmj.e5844

J. Wilding. Are the causes of obesity primarily environmental? Yes. BMJ, 2012; 345 (sep11 1): e5843 DOI: 10.1136/bmj.e5843


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram