Vitamine D: wanneer zijn supplementen nodig?

In dit artikel
Vitamine D: wanneer zijn supplementen nodig?

dossier

In de winter is het een stuk moeilijker om ons vitamine D-gehalte op peil te houden. Waarom hebben we dit stofje überhaupt nodig en kunnen we het ook uit onze voeding halen? We bespraken het met professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkunde en Toegepaste Biologische Wetenschappen. 

Lees ook: Moet iedereen in de winter vitamine D slikken?

Het belang van vitamine D

Getty_vitamineD_supplementen_zonlicht_2024.jpg

© Getty Images

Heel wat Belgen kampen met een vitamine D-tekort en dat heeft een niet te onderschatten impact op onze gezondheid. “Ik denk dat er geen enkele vitamine zo’n effect heeft op ons lichaam als vitamine D”, legt prof. De Maerteleire uit. “Het beïnvloedt zowel ons aangeboren als ons adaptief systeem. Dat wil zeggen dat als je immuunsysteem niet goed werkt, vitamine D kan helpen om het opnieuw te activeren. Het zorgt er bovendien voor dat ons lichaam natuurlijke antibiotica aanmaakt die virussen en bacteriën te lijf gaan.”

Naast het boosten van ons immuunsysteem, heeft vitamine D ook heel wat andere gezondheidsvoordelen:

  • Gezonde botten: Vitamine D voorkomt het verlies van calcium uit de botten en vermindert het risico op osteoporose en osteomalacie (verzwakte botten).
  • Ontstekingsremmende functie: Vitamine D kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart en andere organen.
  • Mentale gezondheid: Er zijn aanwijzingen dat een laag vitamine D-gehalte kan leiden tot een verhoogd risico op depressie en andere stemmingsstoornissen.
  • Diabetes: Sommige studies suggereren dat voldoende vitamine D het risico op type 2-diabetes kan verminderen en de insulinerespons kan verbeteren.
  • Gezondheid van de spieren: Vitamine D kan bijdragen aan een goede spierfunctie en kan het risico op spierzwakte en vallen bij ouderen verminderen.

Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is

Waarin zit vitamine D?

De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR)  geeft de volgende aanbevelingen: “De HGR raadt aan dat los van de continue inname van vitamine D via de voeding, een voedingssupplement met vitamine D van bij de geboorte zou worden toegediend met een suppletie van 10 µg per dag voor kinderen en van 15 µg per dag voor adolescenten tot de leeftijd van 18 jaar, afhankelijk van hun blootstelling aan zonlicht. Voor de volwassenen is een voedingssupplement aanbevolen met 10 µg per dag, verhoogd tot 15 µg per dag voor personen met een risico op osteoporose en tot 20 µg per dag tijdens de zwangerschap, gedurende de borstvoedingsperiode en – gelet op een recent rapport van experten in Europa - voor ouderen”.

Vitamine D halen we normaal, en in voldoende mate, door blootstelling (40% van onze huid gedurende 20 à 25 minuten) aan de zon. Maar volgens prof. De Maerteleire kunnen we ook een deel uit onze voeding halen: “Vooral vette vis bevat veel vitamine D. Denk bijvoorbeeld aan makreel, zalm, haring, ansjovis en sardines. Om goed te zijn zou je elke week minstens 150 gram vette vis moeten eten.” Let wel, dit volstaat niet om je dagelijkse behoefte aan vitamine D te dekken. Een supplement kan nuttig zijn, vooral voor mensen die maar weinig zonlicht zien en voor bovengenoemde groepen

Lees ook: Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?

Symptomen vitamine D-tekort

In het begin zal een vitamine D-tekort geen merkbare symptomen veroorzaken, pas na verloop van tijd treden er gezondheidsproblemen op: 

  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Botpijn
  • Depressie
  • Frequente infecties
  • Haaruitval 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?

Risicogroepen

Zoals hierboven reeds aangehaald zijn er enkele groepen die meer risico lopen op een vitamine D-tekort. Het gaat dan onder meer over personen boven de 70, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, personen die lijden aan osteoporose of obesitas, mensen met een donkere huid en eventueel vegetariërs en veganisten. “Vooral senioren hebben een groot tekort aan deze ‘sunshine’ vitamine. Zij moeten hun bloed regelmatig laten controleren op het gehalte aan vitamine D en, indien te laag, supplementen nemen die door de arts worden voorgeschreven. Het gehalte aan vitamine D moet hoger zijn dan 40 ng/ml en optimaal tussen 50 à 60 ng/ml. De meeste mensen denken dat dit enkel in de winter moet, maar dit geldt voor het ganse jaar en, bij senioren, voor de rest van het leven. De huid wordt immers dunner bij het ouder worden en vele processen, die leiden tot de vorming van de actieve vorm van vitamine D in de nieren (= calcitriol), verlopen minder efficiënt ”, aldus De Maerteleire. 

Lees ook: Kan je te veel vitamines slikken?

Bronnen: 
https://www.health.belgium.be
https://www.orthokennis.nl
https://www.health.belgium.be
‘Gezond eten, gezond ouder worden – De juiste voeding voor een langer en beter leven’. Eric De Maerteleire, Standaard Uitgeverij, 2019, pagina 199 e.v. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram