Digitaal welzijn: welke apps kunnen u helpen?

123-h-smartphone-addiction-02-19.jpg

nieuws

De eerste stap in het oplossen van je smartphoneverslaving is leren waar het probleem zich juist bevindt. In het Android Dashboard, dat beschikbaar is voor iedereen die gebruikmaakt van Android 9 Pie, wordt dat al snel duidelijk. De app geeft in detail weer hoeveel tijd je nu precies spendeert op je smartphone en welke apps je het meest gebruikt. Verder wordt ook het aantal notificaties bijgehouden en kan je zien hoe vaak je per dag je telefoon unlockt.

Nu je weet waar het probleem zich situeert, kan je App Timers gaan gebruiken om er iets aan te doen. Ook een nieuwe functionaliteit in Android P trouwens, die zich binnen Dashboard bevindt. Per app kan je hier instellen hoeveel tijd je er dagelijks maximaal aan wil spenderen. Wanneer je in de buurt van die zelf ingestelde limiet komt, krijg je eerst nog een waarschuwing, alvorens de app gepauzeerd wordt en je hem die dag niet langer kan gebruiken. Tenzij je natuurlijk de beperking terug uitzet in de Digital Wellbeing app.

Voor wie nog een stap verder wil gaan is er de Wind Down functie. Daarmee kan je op een bepaald tijdstip automatisch je smartphone in “Do Not Disturb”-modus zetten en kleurt het scherm grijs om je te demotiveren. Instagram foto’s zullen er zo alvast een pak minder aantrekkelijk uitzien.

iOS Screen Time

Apple’s Screen Time werkt grotendeels hetzelfde als zijn Android tegenhanger, maar ziet er nog net iets anders uit. De functionaliteit is te vinden in de instellingen van je apparaat en geeft op het eerste gezicht weer welke categorieën van apps je het meest gebruikt en hoe lang. Wanneer je dan verder kijkt, kan je ook de informatie per app vinden. Als je wil, kan je dan gebruikmaken van App Limits om een tijdsduur in te stellen. Ook bij iOS krijg je een notificatie als je bijna aan je limiet zit, waarna de app wordt gepauzeerd. Hier krijg je echter wel de mogelijkheid om de limiet te negeren voor 15 minuten of zelfs voor de rest van de dag. Net iets te makkelijk, niet?

Verder komt Screen Time nog met een instelling voor content en privacy, waarin je zelf kan kiezen wat voor content er is toegestaan op het apparaat, losstaande van de andere instellingen. De functionaliteit is enorm uitgebreid en geeft je de controle over alles van website content tot cameratoegang en volumelimieten. Misschien niet nuttig om je eigen digitale welzijn te verbeteren, maar wel dat van je kinderen.

RescueTime

Gebruik je minder vaak je smartphone en meer je computer? Dan is RescueTime een enorm handige tool. De app registreert je computergebruik en geeft je een beeld van hoeveel tijd je besteedt aan productieve zaken, zoals tekstverwerking, en het aantal uren dat je niet nuttig invult met gamen of het bezoeken van entertainment websites. Je kan RescueTime zelfs zo instellen dat het specifieke websites gaat blokkeren na een bepaalde tijd. Op die manier blijf je productief terwijl je digitale welzijn er toch op vooruit gaat.

Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram