Stress verergert symptomen van MS

nieuws Stressvolle ervaringen verhogen de kans op een nieuwe aanval van multipele sclerose (MS), zo blijkt uit onderzoek van de afdelingen Neurologie en Epidemiologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De onderzoekers volgden 73 MS-patiënten gedurende een periode van anderhalf jaar. Ze werden eens in de acht weken onderzocht en ook wanneer tussentijds infecties, verergering van symptomen of nieuwe symptomen optraden. Daarnaast maakten de patiënten wekelijks melding van stressvolle gebeurtenissen in hun leven die geen relatie tot hun ziekte hadden.

Uit het onderzoek is gebleken dat stressvolle gebeurtenissen de kans op een nieuwe aanval van de ziekte verdubbelen. Er bleek geen relatie tussen stress en het vaker voorkomen van infecties. Kennis van de relatie tussen stress en de symptomen van MS draagt bij aan het nog beperkte begrip dat patiënten, artsen en wetenschappelijk onderzoekers hebben van de ziekte en het vaak onverklaarbaar grillige ziekteverloop.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram