Gestopt met roken? Tips om vol te houden.

nieuws Je bent gestopt met roken. Ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid, vermoeidheid, enz. kunnen ernstig zijn tot 72 uur na de rookstop. Daarna nemen ze af in ernst en na 3 maanden doven ze uit. Nicotinevervangende therapie kan een hulpmiddel zijn om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.
Nu is het zaak om vol te houden. Van levensbelang bij het volhouden is je motivatie. Blijf denken aan de voordelen die niet-roken oplevert, denk aan je redenen om te stoppen, beloon jezelf regelmatig en wees trots op jezelf omdat je het stoppen volhoudt. Zo blijf je gemotiveerd om ook in moeilijke situaties niet te roken.
Eén ding geldt voor iedereen: hoe langer je gestopt bent, hoe makkelijker het wordt om niet meer te roken.

- Haal alle sigaretten weg en verwijder asbakken en aanstekers. Dan word je niet steeds aan roken herinnerd.
- Vertel aan familie en vrienden dat je gestopt ben. Ze kunnen een belangrijke steun zijn.
- Stoppers die zichzelf belonen, houden het stoppen beter vol. Belonen betekent dat je jezelf een cadeautje geeft. Wacht niet te lang met jezelf te belonen.
- Zowat alle stoppers krijgen af te rekenen met “zin in roken”. Zo’n moment duurt meestal maar een paar minuten. Het komt plots op en verdwijnt weer vanzelf. Probeer eraan te weerstaan. Maak jezelf niets wijs als je zin hebt om te roken. Denk je: “Eén sigaret is niet erg”, of “Ik heb nu een sigaret verdiend”, dan is het moeilijk om het stoppen vol te houden. Je kunt beter proberen positieve gedachten te vinden die je helpen: “Ik heb het roken niet nodig om mij goed te voelen. Ik rook nu al zoveel dagen (of weken) niet. Dat wil ik volhouden.” Het beste is om nooit meer een sigaret vast te nemen.

De volgende tips kunnen je daarbij helpen.
• Zoek afleiding en denk aan iets totaal anders dan sigaretten.
• Drink een glas water.
• Doe een ademhalingsoefening. Adem een minuut lang diep en langzaam in langs je neus. Hou je adem 5 seconden op. Adem dan uit zoals je gewoon was bij het uitblazen van de tabaksrook.
• Zeg tegen jezelf: “ik wil niet roken”, “ik wil niet meer afhankelijk zijn van die sigaret”, ik hoef niet meer te roken”!
• Steek een suikervrije kauwgom in je mond of eet een stuk fruit.
• Doe iets met je handen. Bv.: knijp in een stressballetje, speel met een potlood, enz.
• Verlaat de kamer waar je was en doe iets helemaal anders: maak een wandeling, werk een klusje in huis af, enz.
• Telefoneer een goede vriend of vriendin om over je probleem te spreken of liever nog: spreek over iets totaal anders.

- Anticipeer op mogelijke risicosituaties.
Pas op in situaties waarin je vroeger rookte. Je bent bijvoorbeeld gezellig aan het praten met iemand. Of je bent op een feestje. Je bent gestresst, verdrietig of boos. Vooral als je dan alleen thuis bent, kan het moeilijk zijn om niet te roken. Je bent misschien gewend om te roken als je alcohol drinkt. Andere rokers roken altijd als zij bellen.
Als je weet welke situaties moeilijk voor je zijn, kan je daarop letten. Je kunt dan van tevoren bedenken wat je kan doen.
Je kunt ook zorgen dat je niet in moeilijke situaties komt. Ga bijvoorbeeld niet bij mensen zitten of staan die roken. Blijf niet thuis zitten als je je slecht voelt.

Als je na de maaltijd zin hebt in een sigaret:
• Verlaat onmiddellijk de tafel en doe iets anders: poets je tanden, begin met de vaat, maak een wandelingetje, enz.
• Geef de voorkeur aan drankjes zonder alcohol, want alcohol verhoogt de zin om te roken.
• Ook koffie kan dat gevoel teweegbrengen.

- Tijdens het stoppen merk je welke dingen je helpen om niet te roken. Water drinken, bewegen, jezelf belonen enzovoort. Stop niet te vlug met de dingen die je helpen. Ga hier net zo lang mee door als nodig is. Dat werkt.

- Blijf doorgaan met stoppen, als je toch een keer hebt gezondigd. Denk niet: “Alle moeite is nu voor niets geweest” of “Zie je wel, ik kan het niet”. Leer van deze vergissing. Had je veel stress? Zat je in een moeilijke situatie waar je niet aan
gedacht had? Of was er een andere oorzaak? Zo gebeurt het je niet nog eens. Probeer door te gaan met stoppen. Je hebt het niet-roken al een tijdje volgehouden. Het is erg spijtig als je na één vergissing weer met roken begint.
- Geef de moed niet op als het de eerste keer niet lukt. Leer uit deze ervaring om je kansen op succes de volgende keer te verhogen. Misschien was het geen goed moment. Misschien had je het te druk. Het kan ook zijn dat je veel zorgen of stress had. In een rustige tijd lukt het misschien wel. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om te stoppen in de vakantie.
Andere mensen vinden het juist moeilijk om te stoppen als ze vrijaf hebben. Het gaat erom dat je zélf bedenkt welk moment voor jou het beste is.
Misschien ben je niet op een goede manier gestopt met roken. Misschien dacht je “Eén sigaret is niet erg”. Misschien dacht je “Ik wil het zelf doen”. Dat is spijtig, want er zijn allerlei middelen die je kunnen helpen écht te stoppen.


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram