Kangoeroezorg, te vroeg geboren baby's koesteren via huidcontact

dossier

Te vroeg geboren kindjes worden vaak snel naar een neonatologie gebracht voor verzorging. Dat kan stressvol zijn, zowel voor de premature baby's als voor de ouders. Tegenwoordig raadt de WHO aan om onmiddellijk na de geboorte de "kangoeroe-methode" toe te passen, zonder voorafgaande incubatie. Het huidcontact zou niet alleen goed zijn voor de band tussen ouders en kind, maar komt ook de borstvoeding ten goede en bevordert daarnaast de ontwikkeling van de hersenen. Het vermindert bovendien het risico op onderkoeling en infecties.

Lees ook: Het belang van veilig huid-op-huid contact na de bevalling

Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?

Wat is kangoeroezorg?

Getty_kangourou_baby_2023.jpg

© Getty Images

Bij de kangoeroe-methode is er zo snel mogelijk huid-op-huidcontact tussen de premature baby en een van de ouders. Baby's worden tegen de blote borst van mama of papa gelegd, zodat ze de warmte en hartslag van hun ouder kunnen voelen. 

Deze methode werd zo'n dertig jaar geleden ontwikkeld in Colombia, in een kraamkliniek in Bogotá waar niet genoeg couveuses waren om alle te vroeg geboren kinderen te verzorgen. Om dit tekort aan te vullen, experimenteerde een kinderarts met deze techniek, met succes.

 

Lees ook: Een premature baby voeden volgens de ‘cue based feeding’-methode

Hoe werkt de kangoeroe-methode?

De ouder gaat in een comfortabele houding liggen met het shirt uit. De naakte baby wordt op de borst van de ouder gelegd en beiden worden dan bedekt met een deken. De temperatuur van de ouder is voldoende om de baby warm te houden. De duurtijd kan variëren, maar over het algemeen duurt een sessie één tot drie uur. De beslissing om de baby terug te plaatsen in de couveuse hangt af van de stabiliteit van de baby, het comfort van de ouder en de mening van de verpleegkundige. Ouders wordt gevraagd hun handen te wassen met een neutrale zeep en geen parfum te dragen (dat irriteert de baby). 

Lees ook: Vader en kind hebben baat bij huid-op-huidcontact

Voordelen van huidcontact

De kangoeroe-methode verhoogt niet alleen de overlevingskansen van premature baby's, maar heeft ook een aantal aanzienlijke voordelen: 

  • Het verbetert de thermoregulatie bij premature baby's: huid-op-huidcontact helpt premature baby's om hun lichaamstemperatuur te reguleren en te behouden.
  • Het stabiliseert de hartslag en ademhaling van de baby: de hartslag van de ouder kan de hartslag en ademhaling van de baby stimuleren.
  • Het verbetert de slaap: baby's die baat hebben gehad bij de kangoeroe-methode hebben langere periodes van rustige slaap en alert wakker zijn, kortere periodes van actieve slaap en een beter georganiseerde slaap-waakcyclus dan anderen. Ze zijn ook reactiever en minder chagrijnig.
  • Het vermindert het pijngevoel bij premature baby's: kangoeroezorg stimuleert de zintuigen van de baby. Ze horen de hartslag van hun moeder, ontvangen haar warmte... Van deze zintuiglijke prikkels is aangetoond dat ze de pijnperceptie van baby's verminderen.
  • Het versterkt de band tussen ouder en kind: dankzij de kangoeroe-methode kunnen ouders zich verbonden voelen met hun baby, ondanks de medische omstandigheden. Dankzij dit contact krijgen moeders en vaders meer vertrouwen en zijn ze beter in staat om de signalen van hun baby te herkennen. Voor baby's vermindert de praktijk stress en vergroot het hun gevoel van veiligheid.
  • Het moedigt borstvoeding aan: huid-op-huidcontact kan borstvoeding makkelijker maken door de baby aan te moedigen om de borst op te zoeken en te voeden. Borstvoeding duurt langer en er wordt meer melk geproduceerd.

Lees ook: Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen

Voordelen voor de hersenontwikkeling van premature baby's

In samenwerking met Colombiaanse collega's hebben onderzoekers van de Universiteit van Laval (Quebec) aangetoond dat zeer premature baby's die van deze methode hebben geprofiteerd, in de adolescentie (rond de leeftijd van 15 jaar) een cerebrale ontwikkeling laten zien die vergelijkbaar is met die van kinderen die op de uitgerekende leeftijd zijn geboren, en superieur aan baby's die in couveuses worden gehouden.

Zoals neurofysioloog Cyril Schneider uitlegt: "Dankzij de kangoeroe-methode ontvangt het kind zenuwstimulatie - het geluid van het hart, de stem en warmte van de ouder... - tijdens een kritieke periode in de ontwikkeling van neuronale verbindingen. Dit bevordert de onmiddellijke en toekomstige ontwikkeling van de hersenen". In feite reproduceert deze methode de natuurlijke omstandigheden van de intra-uteriene omgeving waarin het kind zich zou ontwikkelen als het niet te vroeg was geboren".

Lees ook: Stridor: waarom ademen premature baby's zo luid?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.who.int
https://www.cochranelibrary.com
https://cihr-irsc.gc.ca

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram