Acupunctuur tegen misselijkheid na borstoperatie

nieuws Acupunctuur zou even efficiënt zijn als de gebruikelijke geneesmiddelen om de nevenwerkingen van een borstoperatie, zoals misselijkheid en braken, te voorkomen. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze vergeleken het effect van acupunctuur met een veel gebruikt anti-braakgeneesmiddel (odenasetron, merknaam Zofran) na borstoperaties (zoals amputatie, vergroting of verkleining van een borst). Acupunctuur was niet alleen even efficiënt, maar had bovendien geen nevenwerkingen maar daarentegen wel een pijnstillend effect.
Bij het onderzoek aan het Duke University Medical Center in Durham, North Carolina, waren 40 vrouwen betrokken die een volledige verdoving ondergingen. Eén groep kreeg acupunctuur (elektroacupunctuur op het zesde punt van de pericardiale meridiaan in de pols), de tweede ondansetron en de derde groep placebo. In de acupunctuurgroep had slechts 23% van de vrouwen twee uur na de operatie braakneigingen, tegenover 36% in de geneesmiddelengroep en 69% in de placebogroep. 24 uur na de operatie hadden 38% van de eerste groep braakproblemen, tegenover 57% in de geneesmiddelengroep en 61% in de placebogroep.
De studie werd voorgesteld op het jaarlijks congres van de American Society of Anesthesiologists in New Orleans, Louisiana, op 15 oktober 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram