Nieuwe onderzoeksmethode voor longpatiënten

nieuws De dienst Longziekten van het Universitair Ziekenhuis Gent kan sinds kort onderzoeken uitvoeren bij longpatiënten met een endobronchiale endoscopische ultrasonografie (kortweg EBUS). Deze nieuwe techniek maakt een inwendig kijkonderzoek binnenin de luchtwegen mogelijk, dat uitgevoerd wordt met een high-tech miniatuurcamera. Daarmee kan een longarts ook stukjes weefsel uit de borstkas wegnemen voor onderzoek, zonder dat er snijwerk aan te pas komt. Dat maakt deze nieuwe techniek zeer veilig en spaart de patiënt van een ziekenhuisopname en een zware narcose.
Longartsen kunnen dankzij de speciale sonartechniek van de EBUS niet alleen binnenin de luchtwegen kijken, maar ook doorheen de wanden van de luchtpijpen. Zo kunnen zij aan de buitenzijde van de luchtwegen klieren opsporen die de gezondheid van een patiënt ernstig kunnen bedreigen, zoals plaatselijke uitzaaiingen van longkanker en opgezette klieren die het gevolg zijn van bepaalde longaandoeningen. De EBUS heeft ook een ingebouwde punctienaald, waarmee aangetaste klieren kunnen aangeprikt worden voor verder microscopisch onderzoek. Tot voor kort was een chirurgische ingreep met wegname van stukjes klier hiervoor de enige mogelijkheid.
Deze onderzoeksmethode is erg veilig, vereist slechts een lichte verdoving, en wordt bovendien ambulant uitgevoerd. Dit is niet alleen goedkoper voor de maatschappij, maar ook aangenamer voor de patiënt.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram