Hoe herstel je van een zwangerschapsverlies?

dossier Het lichamelijk herstel na een spontane of opgewekte 'miskraam' verloopt meestal vlot. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ook mag je het mentale aspect van een zwangerschapsverlies niet onderschatten.

Lichamelijk herstel na een zwangerschapsverlies

  • Na een miskraam komt de menstruatie meestal na 4 tot 6 weken weer op gang. Als je dat wilt, mag je dan gewoon weer zwanger worden. Als je 6 weken na een verlies nog niet menstrueert, dan is het verstandig een zwangerschapstest te doen.
  • Het is verstandig met seksuele gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Hierna is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden.
  • Een volgende zwangerschap meestal goed. Ook voor vrouwen die 2 of 3 miskramen hebben gehad, is de kans groot dat een volgende zwangerschap wél goed gaat.
In zeldzame gevallen kan een zwangerschapsverlies leiden tot een infectie met koorts, pijn en vaginale afscheiding. Dan kan een behandeling met antibiotica nodig zijn. In volgende gevallen moet je je huisarts of gynaecoloog raadplegen:
  • Bij hevig bloedverlies: als je erg veel bloed verliest (langdurig veel meer dan een forse menstruatie), kan dit gevaarlijk zijn. Zeker bij klachten van sterretjes zien of flauwvallen moet je direct medische hulp inroepen.
  • Bij aanhoudende klachten: als na een spontane miskraam, een behandeling met geneesmiddelen of curettage krampende pijn of fors bloedverlies blijft bestaan, wijst dit op een incompleet zwangerschapsverlies. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig. Een (nieuwe) curettage is dan meestal noodzakelijk.
  • Bij koorts: een temperatuur van meer dan 38 °C tijdens of kort na een zwangerschapsverlies wijst meestal op een ontsteking in de baarmoeder, die behandeld moet worden.
  • Bij ongerustheid: als je ongerust bent over het verloop.

Verwerking van een zwangerschapsverlies

Een zwangerschapsverlies is vaak ingrijpend voor jou en je partner. Het betekent een streep door de toekomst en brengt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Je kan teleurgesteld, verdrietig of boos zijn en rouwen. Neem de tijd om dit te verwerken. Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen of te schamen. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Daarvoor treft niemand schuld. Er zijn geen uniforme richtlijnen wanneer een vrouw een zwangerschapsverlies te boven is. Het rouwproces is voor iedereen anders. Naast de verwerking van het verlies, speelt ook de omgeving een belangrijke rol. Vaak stoot men op onbegrip of een minimalisering van de impact van de miskraam. De steun en begrip van de partner zijn daarom zeer belangrijk en broodnodig. Soms is steun en begrip van de partner niet voldoende en is professionele hulp aangewezen, vooral als het rouwproces zeer lang duurt en het dagelijks functioneren blijft verstoren. Het kan dan nuttig zijn om een gesprek te hebben met een psycholoog. Veel kraamklinieken zorgen zelf voor de nodige omkadering. Lees ook: Een dreigend zwangerschapsverlies: afwachten of behandelen? Hoe omgaan met afscheid, dood en verlies?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram